Diari digital d'Andorra Bondia
El Grup d’experts sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans recomana que hi hagi més formació i no només a la policia.
El Grup d’experts sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans recomana que hi hagi més formació i no només a la policia.

El Greta demana “més passos” en la lluita contra el tràfic de persones


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El Grup d’experts sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans (Greta) del Consell d’Europa destaca els avenços i les mesures implantades per Andorra per evitar el tràfic de persones, tot i que insta l’executiu a “fer més passos” en la lluita contra aquesta xacra. 

Així es posa de manifest en l’informe corresponent a la segona avaluació de la implementació al Principat del Conveni sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans del Consell d’Europa fet públic ahir per aquest organisme, que remarca que fins a la data “no s’han identificat víctimes de tràfic a Andorra”.
D’aquesta manera, en l’informe, fet a partir de la visita d’una delegació del Greta el juny de l’any passat i els complements d’informació posteriors que els va facilitar l’executiu, es va destacar els avenços fets des del juliol del 2014, quan es va adoptar el primer informe sobre Andorra en aquesta matèria, i s’expressa l’especial satisfacció per l’adopció de la Llei sobre la protecció de les víctimes del tràfic d’éssers humans així com dels avenços fets quant a migració i asil així com que s’hagi permès la residència i l’accés a l’educació i a l’ocupació a famílies de refugiats.
El Greta, que assegura prendre nota dels “esforços fets” pel que fa a la sensibilització a través de la difusió de fulletons informatius entre la ciutadania, destaca també la tasca en la lluita contra el tràfic de persones amb finalitat d’explotació laboral. En aquest sentit, expressa la satisfacció per l’augment del nombre d’inspectors de treball a la vegada que s’inclouen entre les iniciatives positives les mesures adoptades per combatre la violència i el sexisme així com les iniciatives per promoure la independència de les dones, aspectes que, recorden, “constitueixen un mitjà per abordar les causes fonamentals del tràfic d’éssers humans”.
L’organisme valora també les mesures previstes envers les víctimes de tràfic, especialment el període de tres mesos renovables durant el qual no poden ser detingudes ni expulsades, així com l’assignació d’un tutor legal a aquells infants que són víctimes de delictes d’aquesta mena i la seva inclusió al centre d’acolliment d’infants i joves.
No obstant això, i malgrat els avenços, el Grup d’experts sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans del Consell d’Europa assenyala que “algunes qüestions segueixen suscitant preocupació”, i sol·liciten a les autoritats andorranes que “prenguin mesures addicionals en diverses àrees”.
Des del Greta, que posa en evidència la manca d’un pla nacional per tal de lluitar contra el tràfic d’éssers humans, es distingeix entre qüestions a les quals caldria donar una resposta amb certa immediatesa i altres que convindria tenir en compte no tant a curt termini.
Així, entre les primeres, s’insta l’executiu a adoptar alguna forma de política estratègica sobre la qüestió –un pla nacional– amb la previsió dels recursos adequats i un calendari previst d’implementació. També es demanen mesures addicionals dirigides a la prevenció del tràfic de persones per a l’explotació laboral que passarien per reforçar el treball de conscienciació dels professionals (policies, inspectors, funcionaris, fiscals, batlles), per la sensibilització del públic en general, assegurar les eines als inspectors de treball per prevenir i detectar aquests casos, també a les llars i per una col·laboració estreta entre sindicats, societat civil i sector privat. A més, es demana també un esforç per incloure a la legislació nacional tots aquells aspectes establerts pel  Conveni, a considerar el tràfic d’infants com a circumstància agreujant i a establir un sistema d’informació.
Amb relació a d’altres actuacions s’insta a ampliar les formacions en la matèria no només a policia sinó també a membres del poder judicial, inspectors de treball, advocats, treballadors socials i professionals de la protecció de la infància així com a d’altres grups interessats. Es demana també que es reforci els sistemes de protecció a la infància i que se signi i ratifiqui el Conveni contra el tràfic d’òrgans humans del Consell d’Europa.

Greta
demana
lluita
tràfic de persones

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte