Diari digital d'Andorra Bondia
El grup demòcrata, obert a modificar el Codi penal aprovat pel Govern
El grup demòcrata, obert a modificar el Codi penal aprovat pel Govern

El grup demòcrata, obert a modificar el Codi penal aprovat pel Govern


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El grup parlamentari demòcrata està obert a modificar els canvis introduïts pel Govern al Codi de procediment penal pels quals es pretén ampliar el control de les comunicacions, a través de la presentació d’esmenes a l’articulat. Els consellers generals de la formació consideren que “és necessari trobar l’equilibri just” entre la garantia dels drets dels ciutadans i l’objectiu de dotar els diferents organismes de les eines necessàries per a la persecució de la comissió de delictes. 
Així s’exposa que des del grup de DA s’escoltarà el posicionament de “totes les parts implicades” en aquesta modificació, a banda de no descartar introduir-hi canvis, per garantir aquest equilibri. A més també s’assenyala la voluntat de debatre i buscar un consens en el treball en comissió. A banda, la formació recorda que aquests canvis s’han impulsat arran de la modificació del Codi Penal per tipificar el delicte fiscal, una mesura necessària per donar plenes garanties al desplegament del marc fiscal de què s’ha dotat Andorra i donar compliment als compromisos internacionals contrets, diuen. Cal recordar que els canvis en la intervenció de les comunicacions han comportat el neguit del Col·legi d’Advocats, ja que assenyalen que se’ls havia d’haver consultat tenint en compte que s’està parlant de drets fonamentals.

Crítiques d’SDP
Els canvis introduïts al text que faciliten les escoltes telefòniques o el control d’altres vies de comunicació han estat durament criticats per Socialdemocràcia i Progrés (SDP). La formació considera que la modificació ha anat “massa enllà” i que “s’ha fet un pas enrere” que afecta la llibertat individual de les persones i els drets recollits a la Constitució. Segons va remarcar el conseller general Víctor Naudi, s’estan trepitjant drets i per això ja s’està treballant per presentar esmenes al redactat. 
Quant a l’ampliació de poder intervenir les comunicacions en tots els delictes, no només en els més greus com fins ara, Naudi considera que limita les potestats de l’individu. A més va assenyalar que si es volen augmentar els delictes considerats majors el més adient seria indicar quins i no afectar amb aquesta mesura la totalitat. També es va mostrar especialment crític amb el canvi que permet al batlle saltar-se el procediment previ a la realització d’aquestes escoltes a entitats financeres o persones sotmeses a secret professional, un fet que dona seguretat jurídica, va declarar. El conseller general d’SDP va lamentar que això ofereix “carta blanca” i que es tracta d’un punt molt contradictori amb el respecte per les llibertats individuals. “Una cosa és donar eines, que requereixen topalls, però ara els topalls s’estan ultrapassant”, va exposar. 
Per la seva banda, el secretari d’organització de la formació, Joan-Marc Miralles, va retreure al Govern que altre cop hagi recorregut al “contraban legislatiu”, una via per fer passar “altres agendes legislatives” que tenen per objectiu exercir un control més gran dels drets dels ciutadans. Miralles va afirmar que tots aquests canvis van en el mateix sentit que la llei mordassa aprovada per l’executiu demòcrata i va destacar la deriva cap a un Estat autoritari i policial. En aquest sentit, Naudi va acusar el Govern d’extralimitar-se i de voler controlar els ciutadans. “Des de la llei mordassa s’està fent passos cada dia a la inversa”, va exposar, i va afegir que “un país que s’ha caracteritzat per la llibertat i els drets individuals ara s’està convertint en una societat altament controlada, cada cop ens assemblem més a un règim totalitari”.
Així, Miralles va recordar que facilitar les escoltes no té res a veure amb les demandes del Moneyval de tipificar el delicte fiscal i de fer el seguiment dels delictes de blanqueig.
Els membres d’SDP també van explicar que van tenir coneixement d’aquesta modificació que afecta les intervencions de les comunicacions quan el text es va tramitar al Consell General. El canvi no va ser exposat pel ministre portaveu, Jordi Cinca, quan aquest va convidar els grups parlamentaris per comentar el projecte de llei. Només va informar que també seria necessari modificar el Codi de procediment penal. Naudi va lamentar la manera d’actuar del Govern, que presenta lleis amb certa precipitació i sovint aprofita per fer altres canvis.

 

Naudi veu massa baixos els topalls pels quals es considera un delicte fiscal

Socialdemocràcia i Progrés assenyala que el topall de 50.000 euros a partir del qual es fixa que els fraus fiscals tindran la consideració de delicte fiscal ordinari és massa baix. El conseller general de la formació, Víctor Naudi, va apuntar que aquest és un fet que preocupa els sectors econòmics del país, entre els quals la mesura ja ha aixecat recels, ja que un simple error es podria acabar convertint en un delicte. Per aquest motiu aposten per modular la quantia.
El conseller general d’SDP va criticar que quan es fan canvis “ens passem de frenada” i el Govern “va massa enllà”. Així, va declarar que també en aquest cas s’ha anat a buscar l’extrem, més enllà de les recomanacions internacionals. Aquesta situació provoca, segons Naudi, inseguretat jurídica i espanta els inversors estrangers o professionals que es podrien establir al Principat. En aquest cas, el conseller general de la formació va remarcar que aquests topalls són molt més alts als països d’origen d’aquests inversors i concretament als països veïns. Segons el text elaborat pel Govern, els fraus inferiors a 50.000 euros es consideraran infraccions administratives, mentre que aquells en què l’import defraudat superi els 150.000 euros seran considerats delicte fiscal agreujat. 

grup demòcrata
Codi de procediment penal
control de les comunicacions
esmenes
SDP
Víctor Naudi
Col·legi d'Advocats
DA

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte