Diari digital d'Andorra Bondia
Judith Pallarés, Carine Montaner
Judith Pallarés, Carine Montaner

El grup liberal estudia una demanda judicial per la manca d’informació


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El grup parlamentari liberal està valorant presentar una demanda judicial per no haver rebut la informació que en reiterades ocasions ha demanat davant del Govern i altres organismes. Després de l’empara al síndic en alguna d’aquestes peticions i de continuar rebent respostes que neguen la informació sol·licitada “amb poc rigor”,  segons assegura la consellera Judith Pallarés, el principal grup de l’oposició es planteja portar aquest fet a la Batllia. Aquesta acció, però, va en paral·lel al text que estan treballant per regular els secrets d’Estat, i que preveuen que a partir de la setmana vinent es comenci a redefinir amb les aportacions que els han fet la resta dels grups de l’oposició.
La consellera liberal Judith Pallarés va fer referència ahir a dues demandes concretes que han tingut una resposta insatisfactòria recentment, però va explicar que els advocats del grup faran un recull de totes les sol·licituds que tenen que no han rebut la informació reclamada. De les més recents Pallarés va destacar la demanda feta al Tribunal de Comptes en el marc pressupostari i referent a la regla d’or perquè es presentessin els objectius dels pressupostos per als propers quatre anys, tal com marca la llei. Pallarés va criticar el Tribunal de Comptes perquè en la resposta va dir que no era una administració pública per facilitar aquesta informació. La segona de les demandes frustrada dels liberals va ser la de la informació sobre les notes verbals entre els Estats Units i Andorra en relació a l’afer BPA. Aquesta petició, que va ser contestada amb un “no podem oferir aquesta informació”, va ser reclamada a l’empara del síndic, que va tornar a presentar la demanda al Govern. El ministre d’Exteriors, Gilbert Saboya, va reiterar que era “informació confidencial”. Segons la consellera liberal Carine Montaner, algunes d’aquestes notes verbals sí que s’han fet públiques “i per tant voldríem saber quin criteri aplica el Govern per informar d’unes sí i d’altres no”, va dir. 

REGULAR SECRETS D’ESTAT
A principis de la setmana vinent el grup liberal acabarà de rebre totes les aportacions que la resta dels grups, a excepció de la majoria, han fet a la proposta per regular el que ells en diuen “secrets d’Estat”. Els liberals estan oberts a introduir-hi totes les aportacions, inclús es plantegen canviar el nom, tal com els van recomanar des del PS, i parlar d’una regulació d’accés a la informació. Pel que fa a les manifestacions fetes pel president del grup de DA en aquest rotatiu sobre la possibilitat d’integrar aquesta regulació en una llei més àmplia que reguli la transparència, Pallarés va manifestar que no coneixen aquesta proposta ni el contingut d’aquesta llei. 

Recel pel canvi del reglament del consell 

El grup liberal considera necessària la modificació del reglament del Consell General, però miren amb recel que la faci de manera unilateral la majoria. “Esperem que es faci des del consens i no aplicant el que digui la majoria, perquè això seria un perill”, va dir Montaner. La consellera liberal va dir que “ens fa por que el canvi sigui per fer un reglament més restrictiu, perquè volem que si es canvia sigui per fer el treball més fàcil als consellers”. Quant a la llei de l’intercanvi automàtic d’informació fiscal, els liberals estan disposats a treballar-hi però critiquen que es faci fora del període de sessions i consideren que “s’ha d’estudiar bé el contingut per les conseqüències que pot tenir”, segons Pallarés. 

LdA
parlamentari liberal
Judith Pallarés
Carine Montaner
demanda informació
secrets d'Estat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte