Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió d’hivern de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa celebrada la setmana passada.
Un moment de la sessió d’hivern de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa celebrada la setmana passada.

El grup mixt vol que sigui DA qui resolgui l’afer del Consell d’Europa


Escrit per: 
M.S. / Foto: Consell d'Europa

Esmenar l’error comès en el nomenament de titulars i suplents de la delegació del Consell General al Consell d’Europa no serà tan senzill com es pretenia des de la majoria, que apostava per deixar les coses com estaven, és a dir, que la parlamentària liberal, Judith Pallarés, tornés a ser membre titular i el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, fos altre cop membre suplent.
I és que en la junta de presidents d’ahir, el president suplent del grup mixt, Pere López, va exposar que des del grup s’entén que “la solució ha de venir per part del grup demòcrata”, que hauria d’intercanviar l’actual membre titular i president de la delegació, Carles Jordana, amb l’actual membre suplent, la parlamentària Patrícia Riberaygua.
Així ho va explicar ahir la subsíndica, Mònica Bonell, que va precisar que davant aquest plantejament el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, es va comprometre a traslladar-ho i discutir-ho al si del grup parlamentari.
Malgrat això, Bonell, que en nom de Sindicatura va demanar disculpes per haver “permès la votació d’una candidatura que no era vàlida” per complir amb el reglament del Consell d’Europa  –que preveu que el gènere minoritari als parlaments nacionals hagi de tenir un lloc titular en la delegació–, es va mostrar partidària de deixar la delegació com estava abans del canvi, ja que era “la solució més fàcil”.
La subsíndica, que va recordar que el canvi que es faci s’ha de comunicar al Consell d’Europa abans del 23 de març, va admetre que s’havia interpretat malament el reglament del Consell d’Europa i pensat que la representativitat parlamentària havia de quedar reflectida als membres titulars, quan aquest aspecte l’organisme europeu, que sí que dona importància a la qüestió de la paritat de gènere, el considera una qüestió interna del parlament de cada Estat membre.
Per la seva part, la parlamentària del grup liberal i membre de la delegació al Consell d’Europa, Judith Pallarés,  va insistir que des de la seva formació ja s’havia dit que “no bloquejarem res”, i va considerar que “és una decisió que han de prendre el grup demòcrata o el mixt”.
Qui també es va desvincular d’aquesta qüestió va ser la consellera general del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, que va recordar que el PS ja s’havia queixat en considerar que “se l’havia menystingut” pel que fa al tema del Consell d’Europa i que, per tant, ara “estem fora d’aquest debat”. 
Així mateix, Gili, que va lamentar que “sembla que es vulgui culpar al grup mixt de tot, fins i tot del canvi climàtic”, va remarcar que si el grup mixt té una plaça de titular a la delegació al Consell d’Europa és perquè és el segon grup majoritari a la cambra i que “això no té per què canviar”. En aquest sentit, Gili va recordar que DA té dos membres a la delegació, un titular i un suplent, i que no “hi hauria cap problema perquè els invertissin”.

Convocada la primera trobada per abordar la modificació del reglament de la cambra

Els grups parlamentaris es reuniran el 9 de febrer vinent per començar a analitzar la proposta de modificació del reglament del Consell General que els ha fet arribar el síndic. Així ho va confirmar ahir la subsíndica, Mònica Bonell, que va avançar que la voluntat és que hi hagi una trobada cada quinze dies per anar avançant el treball i mirar de consensuar una proposta amb la idea de “poder deixar un reglament millor per als nous consellers de les properes legislatures”.
Tot i això, Bonell, que va explicar que a la reunió s’han previst dos representants de cada grup parlamentari, a excepció del mixt, ja que podrà anar-hi “un representant de cada una de les sensibilitats polítiques que hi ha”, va advertir que si no és possible trobar el consens desitjat “no es descarta que un grup parlamentari –cal entendre que el de la majoria– pugui entrar la modificació del reglament com una proposició de llei i aleshores es discuteixi via les esmenes corresponents”.
D’altra banda, Bonell va informar que en la junta de presidents es va plantejar reservar el dijous, 22 de febrer, per a una sessió extraordinària del Consell General per tal d’aprovar el pressupost per a l’exercici 2018, una sessió, però, que podria acabar tenint lloc el primer de març en funció del ritme de treball de la comissió legislativa de Finances i Pressupost, que està analitzant les esmenes presentades al projecte de llei del pressupost per al 2018.
La reunió va servir també per determinar el calendari de les sessions de control a l’executiu per al proper període de sessions, que tindran lloc el 15 de març, el 3 de maig i el 14 de juny.
Finalment, en la junta de presidents es van comentar els actes que s’estan preparant per commemorar el 25è aniversari de la Constitució. En aquest sentit, Bonell, que va preferir no comentar-los fins que s’acabin de concretar, va avançar que els actes arrancarien ja el primer de març amb una taula rodona de síndics generals tant de legislatures preconstitucionals com de legislatures ja posteriors a la Carta Magna. També hi haurà un documental sobre els 25 anys de la Constitució.

grup mixt
DA
Consell d'Europa
afer resolgui
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic