Diari digital d'Andorra Bondia
El grup parlamentari liberal gira full i inicia una “nova etapa amb il·lusió”
El grup parlamentari liberal gira full i inicia una “nova etapa amb il·lusió”

El grup parlamentari liberal gira full i inicia una “nova etapa amb il·lusió”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“Passar pàgina. Quedar-nos amb el millor de l’etapa de vuit consellers i iniciar una nova etapa amb tres, sent coherents i defensant allò que sempre hem defensat”. Aquest és l’objectiu dels tres parlamentaris que, des de dimarts, conformen el grup liberal, Jordi Gallardo, Ferran Costa i Judith Pallarés, després que els consellers generals lauredians, Josep Pintat, Josep Majoral i Carine Montaner, i els dos parlamentaris independents massanencs, Joan Carles Camp i Carles Naudi d’Areny-Plandolit, van fer pública la seva decisió d’abandonar el grup.
Així ho van exposar els tres integrants del grup parlamentari liberal, que ahir mateix ja es van reunir per abordar qüestions de funcionament, en una compareixença en què van mostrar la seva sorpresa per la decisió presa pels seus ja excompanys. “Respectem la decisió, però la lamentem perquè entenem que no hauria d’haver arribat”, va remarcar Gallardo, que va assegurar que, malgrat que hi hagués hagut diversitat d’opinions, respecte a algunes qüestions “s’haurien pogut gestionar les diferències fins a final de legislatura”.

Reforma competencial
Gallardo va admetre que “és cert que hi ha un abans i un després” de la sessió en què es va votar la reforma competencial, el principal argument esgrimit pels consellers que han abandonat el grup, però es va mostrar “sobtat” que sigui dos mesos després d’aquella votació quan els cinc parlamentaris decideixen marxar del grup.
En aquest sentit, Gallardo, que va assegurar que els tres consellers “no teníem cap tipus d’informació prèvia” sobre la decisió adoptada pels parlamentaris lauredians i massanencs, va explicar que, l’endemà mateix de la votació, el grup es va reunir per parlar del que havia passat i tractar de “mirar endavant i reconduir ponts”.
Així, i segons va precisar Costa, “per nosaltres era un tema superat i tancat, motiu pel qual sobta que fos l’excusa per trencar amb el grup parlamentari”.
Quant a la reunió que va mantenir el grup el mateix dia de la votació de la reforma competencial, Gallardo, que va recordar que el compromís global era donar suport als textos sempre que no hi hagués grans canvis respecte al que s’havia consensuat, va precisar que es va posar damunt la taula la voluntat d’alguns consellers, però també dels comitès parroquials del partit, de tenir en compte els informes que s’havien fet públics sobre la constitucionalitat de les lleis.
En aquesta línia, el parlamentari va informar el grup que, com a president de Liberals d’Andorra, no podia donar suport als textos i que, si finalment ho havia de fer per donar compliment al compromís adoptat inicialment pel grup, ho faria, però, “per coherència”, renunciaria al seu escó. 
No obstant això, Gallardo va considerar que finalment, i un cop conegut que la consellera general independent, Sílvia Bonet, votaria favorablement a la reforma, “s’havia donat la fórmula” per complir amb el doble objectiu que les lleis seguissin endavant i, a la vegada, deixar la porta oberta que es pogués recórrer al Tribunal Constitucional. Precisament, respecte a aquest recurs, Gallardo va confirmar que ell i Costa l’han signat, de manera que va endavant amb la resta de signatures de les altres formacions del grup mixt.

Nova manera de fer
Quant a l’altre argument esgrimit pels consellers que han marxat del grup, Gallardo va voler deixar clar que, en el procés per a la tria del candidat de LdA a cap de Govern en les properes eleccions generals, “no s’ha exclòs ningú”. 
Així, el formalment encara president suplent del grup liberal, que va negar també que des de l’executiva de LdA s’hagués pressionat mai al grup, tot i que si se li havia tramès la disconformitat amb algunes votacions, va assegurar que el reglament inicial per a la tria del candidat preveia que poguessin votar els militants de la formació, però, també, els independents amb càrrec electe i aquells sense càrrec que s’haguessin presentat amb la formació. 
Segons Gallardo, però, el reglament va ser rebutjat per membres d’Unió Laurediana que, a més a més, van indicar,  a través d’una carta, que se seguissin les disposicions dels estatuts de la formació, uns estatuts que reserven la participació en un procés d’aquestes característiques només als militants de la formació. A més a més, Gallardo va recordar també que, abans d’obrir cap procés per a la tria del candidat, es va sondejar el fins dimarts president del grup parlamentari, Josep Pintat, per si volia encapçalar el projecte, una proposta que va ser rebutjada en considerar que “no era el moment de decidir sobre si havia de ser candidat o no”.
Sobre l’oportunitat o no del moment, Gallardo va recordar que, ja al maig, i sense que el cap de Govern hagués dit res d’avançar o no els comicis, LdA va decidir, contràriament “al que tradicionalment s’ha fet en política a Andorra”, decidir amb antel·lació el candidat per tal de disposar de marge per no només tenir el programa, sinó per fer arribar el projecte als ciutadans. En aquest sentit, Gallardo, que va recordar que “no hi ha un manual de quan s’ha de triar o no un candidat”, va insistir que la formació vol estar “ben preparada” es facin els comicis al juny, el desembre del 2018 o l’abril del 2019.
Per la seva part, Judith Pallarés, que va recordar que també és membre de Ciutadans Compromesos i va negar cap trencadissa a la Massana, es va mostrar convençuda que el trencament del grup parlamentari liberal no afectarà la plataforma i que tant ella com el seu company de candidatura ara al grup mixt, Carles Naudi, seguiran treballant conjuntament en aquelles qüestions que afectin la Massana.
D’altra banda, i un cop consumat el trencament, Gallardo va considerar “lògic” que els membres de l’executiva de LdA que són d’Unió Laurediana fessin també el seu camí.

grup parlamentari liberal
gira full
inicia
nova etapa
il·lusió

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte