Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, durant la compareixença d’ahir a la tarda.
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, durant la compareixença d’ahir a la tarda.

El juny tanca amb 1.456 aturats inscrits a Ocupació, un 17% menys


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.F.

A finals de juny hi havia fins a 1.456 persones aturades inscrites al Servei d’Ocupació en recerca d’un lloc de treball, un 17,3% menys respecte a les 1.761 persones sense feina que hi havia a finals de maig, segons les dades avançades ahir pel ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, que va atribuir la “lleugera millora” al retorn de l’activitat. 
En aquest sentit, i tot i admetre que s’han assolit unes xifres d’aturats “mai vistes”, Jover va destacar que a diferència de la crisi econòmica anterior, la provocada per la Covid-19 tot i ser d’un gran impacte comporta també una recuperació “més ràpida”. Així, el ministre va revelar que el 15 de juny es va arribar a comptabilitzar fins a 1.873 aturats inscrits a Ocupació, mentre que a mitjans d’aquest juliol la xifra era de 1.301. La “tendència positiva” s’observa també en el nombre de llocs de treball oferts. Així, si a finals de maig Ocupació disposava de 396 ofertes de feina, a finals del mes passat els llocs disponibles ja eren 517.
Pel que fa als programes per impulsar l’ocupabilitat, Jover va explicar que s’han tramitat fins a 107 demandes, de les quals 66 s’han resolt favorablement, de manera que aquestes persones “s’han pogut incorporar novament al mercat de treball”.
Quant a la prestació per desocupació involuntària, a finals de juny eren 522 les persones que percebien aquest ajut, 46 de les quals procedents del sistema anterior i 476 gràcies a la flexibilització dels criteris efectuada arran de la crisi de la Covid-19, segons va destacar Jover.
D’altra banda, el ministre portaveu va explicar que la represa de l’activitat té també un efecte positiu pel que fa als treballadors afectats per una suspensió temporal del contracte de treball (STCT) o per una reducció de la jornada laboral (RJL). En aquest sentit, Jover va destacar que mentre al maig hi havia fins a 9.620 treballadors afectats per aquestes mesures, el mes passat eren 6.800. En aquests dos mesos aquestes mesures han tingut un cost per a les arques públiques de 17 milions d’euros, segons va detallar el ministre, que va dir que fins al desembre podrien costar entre 35 i 50 milions, en funció de si hi ha o no un rebrot.
D’altra banda, Jover va explicar que des d’Inspecció de Treball i la policia s’ha posat en marxa una campanya per “verificar que no hi hagi mala praxi” amb tota la qüestió de les STCT i les RJL, unes inspeccions que van començar ahir pel Pas de la Casa però que es portaran a terme els pròxims dies per tot el país.

 

El 10% de places d’activitats de lleure seran per a discapacitats

El 10% de les places de les activitats de lleure que s’ofereixen hauran de reservar-se per a infants i joves amb discapacitat que han de poder prendre part en aquestes activitats  de manera inclusiva, plena i efectiva. 
Així ho preveu el reglament de les activitats de lleure adreçades als infants i adolescents aprovat ahir per l’executiu, una normativa “llargament reclamada pel sector”, tal com va recordar el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut. Víctor Filloy, que va incidir en la importància d’aquest tipus d’activitat en la formació no formal d’infants i joves, va explicar que el reglament estableix els requisits mínims per a portar a terme les activitats de lleure amb el doble objectiu de dotar de seguretat jurídica el teixit empresarial i associatiu que les organitza i de facilitar-hi l’accés i reforçar la igualtat d’oportunitats i la seguretat dels infants i els adolescents que hi participen.
D’aquesta manera, el text estableix que hi haurà d’haver un responsable de l’activitat amb titulació de graduat de segona ensenyança i de director de lleure i que aquesta persona haurà de ser major de 21 anys. Pel que fa als monitors, hauran de tenir també graduat de segona ensenyança i de monitor d’activitats de lleure i tenir més de 18 anys. Filloy va remarcar que  part dels requisits fixats ja estaven sent contemplats per les entitats que duen a terme aquestes propostes de lleure, però amb el text es deixen clares certes qüestions. Així, en el cas de la ràtio de les activitats s’estableix que hi hagi un mínim de dos monitors per a un grup de quinze infants d’entre els 3 i els 11 anys i un per a un grup similar però de joves d’entre els 12 i els 18 anys.

Aprovat el text de ratificació del conveni de l’FMI

El Govern va fer ahir un pas més de cara a l’adhesió al Fons Monetari Internacional amb l’aprovació de la proposta de ratificació del Conveni constitutiu de l’FMI, text que serà tramès al Consell General per a la seva ratificació. Segons va explicar el titular de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, el dipòsit de l’instrument de ratificació d’aquest conveni es preveu per a la reunió anual de l’FMI prevista pel 17 d’octubre vinent.

Ajudes al foment de les pràctiques ramaderes

L’executiu ha aprovat l’adjudicació dels ajuts per al foment de pràctiques ramaderes de muntanya corresponents al primer semestre d’aquest any, període per un import d’1.051.308,04 euros. Els ajuts s’han repartit entre un total de 86 explotacions ramaderes d’arreu del país, una xifra que és similar a la dels darrers anys, ja que el nombre de caps de bestiar total, així com
d’explotacions ramaderes, es manté estable.

aturats
juny
inscrits
ocupació
menys
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic