Diari digital d'Andorra Bondia

El marc fiscal, el dèficit i els retrets centren el debat d’Ordino a la televisió


Escrit per: 
Agències / FOTO: N. S.

Els candidats d’Ordino van obrir el foc dels debats parroquials a la televisió pública, Franz Armengol, del Partit Socialdemòcrata, i Meritxell Mateu, de Demòcrates per Andorra.

El debat va estar marcat pels retrets entre uns i els altres. Mateu va acusar el PS de no saber negociar i Armengol va afirmar que la convocatòria electoral avançada s’ha fet per responsabilitat d’Estat després que per dues vegades no s’hagin aprovat els pressupostos.
El primer dels blocs es va centrar en l’economia. El candidat del PS va aprofitar per fer públiques les xifres del dèficit del Govern el 2010, que va situar en 52.971.000 euros, una xifra que encara no es coneixia i que va comparar amb el dèficit que hi havia l’any 2009, que era de 116 milions. Però va ser la reforma tributària la que va provocar retrets entre els dos candidats. Armengol va criticar que la llei de l’IVA no s’hagués pogut acabar aprovant i que l’entrada en vigor de dues de les lleis d’imposició directa hi hagués quedat supeditada. Per la seva banda, Mateu li va recordar que molta de la feina feta en matèria tributària ha estat gràcies al fet que al final de l’anterior legislatura es van deixar textos preparats i a les esmenes presentades pels reformistes. La demòcrata va dir que no es pot fer un copiar i enganxar de lleis d’altres països.
En aquest punt Mateu va dir que el Govern del PS no ha sabut negociar i que “qui ha d’enamorar l’oposició ha de ser el Govern”, posant com exemple l’etapa d’Albert Pintat, en què es trobava amb la mateixa situació numèrica. El candidat socialdemòcrata va recordar la “plantada” de l’oposició al Govern el dia del debat sobre l’acord monetari, que Mateu va justificar dient que el cap de Govern no va voler donar un document “perquè va dir que no tenia confiança en els consellers generals”.
Els candidats també van parlar sobre les polítiques socials i les inversions a Ordino. D’una banda, Armengol va recordar que gràcies al PS després de vuit anys “s’ha harmonitzat” la situació dels treballadors eventuals de l’ensenyament. Mateu va dir que aquesta qüestió s’havia d’arreglar canviant la llei i no fent edictes.
Quant a les inversions a Ordino, el centre d’atenció primària va ser el punt de fricció entre els dos candidats. Mentre que Armengol va dir que havia estat inclosa una partida pressupostària per a la construcció però que la no aprovació dels comptes ho va impedir, Mateu li va retreure que no haguessin fet ni un projecte de llei de crèdit extraordinari per finançar l’obra.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte