Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances avança que va ser apoderat d'una societat a Panamà
El ministre de Finances avança que va ser apoderat d'una societat a Panamà

El ministre de Finances avança que va ser apoderat d'una societat a Panamà


Escrit per: 
Agències / Foto: M.T.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha volgut avançar-se a la possible filtració, en el marc dels anomenats 'Papers de Panamà', del fet que va ser apoderat de la societat panamenya Mariette Holdings Inc entre l'abril del 1999 i el juny del 2000, creada per l'empresa andorrana on treballava en aquell moment. El ministre ha volgut recordar que fins al 2012, Andorra no comptava amb obligacions tributàries i que no hi havia amb aquesta operació cap finalitat d'estalvi impositiu, de manera que ha assegurat que aquesta responsabilitat "no va tenir cap incidència" en les seves obligacions legals ni de l'empresa on treballava. Així, ha emmarcat la creació d'aquesta societat al fet que l'empresa andorrana volia expandir les seves operacions a Amèrica Central i Sud-amèrica, i així li ho van recomanar els seus serveis jurídics, tot i que finalment la societat no va acabar generant cap tipus d'activitat. Cinca ha volgut fer pública aquesta relació empresarial a causa del càrrec públic que ostenta actualment per fer "un exercici de transparència" i assegurant que no té res a amagar.

El ministre Jordi Cinca ha explicat després de la compareixença de premsa on es presentava la liquidació de l’exercici 2015, la seva vinculació amb una societat panamenya entre els anys 1999 i el 2000. Una societat que Cinca ha aclarit que no va tenir mai cap tipus d’activitat.

La societat es va constituir per tal que l’empresa on treballava en aquell moment operés de manera més fàcil al mercat de Llatinoamèrica. Cinca va ser l’apoderat de la societat panamenya Mariette Holdings Inc. “Em sembla que no havent res a amagar i no fent res del que no es pogués fer, el millor és explicar-ho des de la transparència; i que això no acabés fomentant que les persones que tenen certa tendència a malbaratar el nom d’Andorra ho tornessin a fer” ha assenyalat. 

El ministre ha matisat que en aquell moment, l’any 1999, no es pagaven impostos ni tampoc hi havia cap perspectiva de tributar per les activitats econòmiques a Andorra. Així doncs, constituir aquesta societat no incorporava cap conseqüència fiscal.   

El ministre ha explicat que l’empresa panamenya no va tenir cap incidència en les seves obligacions legals ni en les de l’empresa on desenvolupava la seva activitat professional. També ha afegit que aquesta societat no té cap tipus de relació amb el seu patrimoni personal. La vinculació de Cinca amb aquesta societat va acabar l’any 2000, quan es va finalitzar també la relació professional amb el grup d’empreses per a les quals treballava. La societat panamenya, tal com figura en el registre públic de Panamà, es va dissoldre l’any 2002.

Cinca ha apel·lat a la responsabilitat per donar a conèixer aquesta circumstància per la seva condició de responsable polític i ha aclarit que “fent aquest gest no vull posar davant del dubte a ningú que hagi pogut fer això abans del 2012”. De fet, ha recordat que abans d'aquesta data, a Andorra no hi havia impostos i, per tant, no es pot trobar una raó fiscal al fet que una persona d'Andorra hagi pogut tenir empreses a Panamà o a altres països "que fomenten societats 'offshore'". A més, ha volgut recordar que “tothom té el dret a tenir les societats que vulgui i a estructurar la seva activitat professional com cregui convenient, sempre i quan això no sigui incompatible amb les seves obligacions amb el fisc d’Andorra”. Tot i així, ha posat en dubte les implicacions d’Andorra en allò referit a la documentació apareguda sobre les societats de Panamá, “se’m fa difícil que ningú amb interessos a Andorra pugui pensar amb altres jurisdiccions per intentar pagar menys impostos o no pagar-los a Andorra” ha sentenciat. 

Jordi Cinca ha manifestat la seva voluntat d’aclarir aquesta qüestió davant les notícies aparegudes sobre els anomenats 'Panamà Papers' i de la seva condició actual de persona pública, en un exercici de transparència i per tal de garantir que una qüestió com aquesta no actuï en detriment del nom del país. “Aquesta és una qüestió que va molt més enllà del que són les places que s’han volgut vendre com a paradisos fiscals, l’únic que demano és que es tracti a Andorra com es tracta tothom. No volem un tracte preferent, però no podem aceptar que a Andorra se la tracti de manera més severa que a d’altres països, perquè per l’esforç que ha fet Andorra el que mereix són elogis” ha reblat. 

Finalment, ha recordat que “Andorra ha aconseguit tenir una fiscalitat moderada i al mateix temps homologable al món” tot assenyalant els convenis de doble imposició amb països membres de la Unió Europea.

Les manifestacions de Cinca desperten la “preocupació” del PS pel dany a la imatge del país que es pugui produir tenint en compte el ja “prou complicat” context actual. Per això, segons ha explicat el parlamentari Pere López, demà mateix es presentarà una pregunta de cara a la propera sessió de control perquè Cinca  doni les explicacions pertinents. “Ens preocupa que el nom del ministre de Finances del Govern d’Andorra, en el context econòmic en què ens trobem, pugui aparèixer esmentat en aquests papers”, diu López, que va insisteix que “no és una qüestió menor.”
Des d’SDP, Víctor Naudi i Joan-Marc Miralles mostren la sorpresa “pel tempo d’aquestes declaracions del ministre”, tot i que recorden que es tracta d’una qüestió de l’àmbit privat i legítima si es va fer legalment.

Cinca
finances

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

No hi ha un pam de net.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte