Diari digital d'Andorra Bondia
Macron i Espot, en l'al·locució que divendres van dirigir als ciutadans concentrats a la plaça del Poble de la capital.
Macron i Espot, en l'al·locució que divendres van dirigir als ciutadans concentrats a la plaça del Poble de la capital.

El ministre d'Educació francès visitarà el país per "reforçar" el sistema francès


Escrit per: 
Agències

Així, Macron va defensar la tasca del sistema educatiu francès a Andorra i va manifestar que creu que cal reforçar-lo. A més, va insistir que cal aconseguir que més estudiants universitaris escullin França per cursar estudis superiors, per a la qual cosa, va avançar, caldrà “facilitar avantatges”.

En el discurs també va fer referència a l’ avortament, sobre el qual s’havia pronunciat al davant dels mitjans de comunicació uns minuts abans. En la línia del que havia dit, va destacar que ell, com a president de la República Francesa, és un ferm defensor dels drets de les dones, però va recordar que visita Andorra com a copríncep i que el seu paper és el de vetllar per la “independència” i l’equilibri d’Andorra entre els dos estats que l’envolten, però en cap cas immiscir-se en els assumptes andorrans. D’aquesta manera, va manifestar el “respecte” que li mereixen els dirigents andorrans per poder decidir sobre l’avortament.

També es va referir a la millora de les connexions viàries entre França i Andorra i es va comprometre a dotar el pressupost necessari perquè es puguin fer millores a la carretera i que les comunicacions es puguin fer de manera més “ràpida i segura”. Això, va dir, portarà beneficis al país, facilitant, entre d’altres, unes millors relacions comercials. En aquest sentit, també es va referir a la necessitat de reforçar aquests intercanvis i potenciar la col·laboració entre empreses andorranes i franceses.

Pel que fa a l’economia, Macron va refermar que Europa és “una oportunitat” per a Andorra ja que tindrà al seu abast un mercat de 500 milions de persones. Aquest encaix a la UE, va afegir, també podrà ajudar Andorra en la transformació que està duent a terme del seu model econòmic. En aquestes negociacions, va reiterar que no cal témer perdre les especificitats andorranes. A més, va lloar la capacitat de diàleg i el parlamentarisme d’Andorra.

El copríncep també va aprofitar l'al·locució per anunciar que treballarà perquè es puguin recuperar els serveis consulars francesos a Andorra, evitant d’aquesta manera que els nacionals francesos s’hagin de traslladar a fora a fer els seus tràmits.

Macron es va referir a la cordial acollida amb què s'havia trobat al país i la “fraternitat” que va poder veure en la gent. En aquest sentit, va reiterar que per a ell és un “honor” ser copríncep i va recordar la història del coprincipat i els vincles compartits entre Andorra i França.

Les paraules d'Espot

El cap de Govern, Xavier Espot, va intervenir abans que Macron i va defensar que el Govern que ell encapçala vol “una igualtat real i efectiva entre homes i dones” i que continuaran fent “esforços” per “garantir a les dones la plenitud de drets sense que això impliqui posar en risc la continuïtat del coprincipat parlamentari”. També va reiterar el compromís de treballar per a l’accés de la població a un habitatge “digne a preus assequibles”; la millora del sistema públic de salut i mantenir una educació diversa. Espot va dir que el poble andorrà ha estat “sempre emprenedor” i no ha tingut por dels reptes. També es va referir l’acord d’associació i a la necessitat que Andorra trobi un “encaix estable a Europa, però que per a això també cal que Europa sàpiga trobar un encaix per a Andorra”. A més, va fer esment al compromís del Principat en qüestions mediambientals.

El cap de Govern va fer una valoració de la jornada "fantàstica" i va subratllar la "proximitat i l'escolta" que havia mostrat Macron. Creu que "marxa amb un coneixement immillorable de la realitat andorrana". També va remarcar el suport que havia explicitat en els seus discursos a Andorra. En aquest sentit, va destacar que no hagi obviat el seu paper com a copríncep i que, tot i això, no hagués eludit cap tema. A més, va valorar positivament el fet que els compromisos que va repassar quant a les infraestructures suposaran "inversions milionàries". També, que es vulguin reequilibrar els equilibris entre França i Espanya amb certs compromisos.

Per l'últim, va "aplaudir" les paraules de Macron sobre l'avortament, ja que venia a Andorra com a copríncep i com a "garant de la figura del coprincipat parlamentari" i, per tant, va valorar que hagi reconegut que aquesta és una qüestió que correspon als poders executiu i legislatiu.

Andorra
Macron
coprincep
visita
Espot
educació
sistema
ministre

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte