Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.
El ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Certificat verd emès per França o Espanya mentre no es té el propi


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Govern d'Andorra

El Govern segueix treballant per desenvolupar i implementar un certificat Covid-19 per facilitar la circulació dels residents per la Unió Europea. Tal com ja s’ha explicat en altres ocasions, el ministre portaveu, Eric Jover, ha insistit que la finalitat és aconseguir que el passaport verd del Principat es reconegui i sigui homologat a la UE. Amb tot, i preveient que Europa posi en marxa el sistema abans que Andorra obtingui el vistiplau de la seva eina, des de l’executiu també es negocia amb els governs francès i espanyol per demanar (en el marc del conveni trilateral de circulació de persones) una col·laboració transitòria. Les opcions serien que un dels dos països veïns pugui emetre certificats per compte d’Andorra o si no “disposar d’accés directe al seu sistema perquè nosaltres puguem fer els certificats”.

Jover ha detallat que a mitjans del mes passat, un cop es va tenir coneixement de la reglamentació europea sobre el passaport Covid, es va veure que “les nostres casuístiques no quedaven establertes”, per la qual cosa es van establir “contactes informals perquè les consideracions necessàries per a Andorra poguessin estar recollides”. Així s’han fet trobades amb diferents interlocutors de la Unió Europea per notificar la situació particular del Principat i perquè es reculli en el text resultat del Parlament Europeu i del Consell de la UE la situació dels Estats de dimensió territorial reduïda, reconeixent, per exemple, el certificat emès per Andorra o la col·laboració amb algun Estat membre per a l’emissió del certificat per compte d’Andorra mentre el propi no obtingui el reconeixement europeu.

El ministre portaveu ha detallat que s’han mantingut trobades i s’ha tramès informació als representants permanents de França, Espanya i Portugal a la UE, a la Secretaria d’Estat d’Afers Europeus portuguesa (com a presidència de torn del Consell de la Unió), a l’eurodiputat López-Aguilar (president de la Comissió de Llibertats, Justícia i Afers Interiors), l’eurodiputat Kyuchyuch (ponent del dossier Acord d’associació) o al Servei Europeu d’Acció Exterior i diferents serveis de la Comissió Europea.

Justament avui la UE ha informat que el passaport Covid no donarà mobilitat lliure, sinó que cada país podrà aplicar restriccions en funció de la situació sanitària que tingui.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte