Diari digital d'Andorra Bondia
El Moneyval avala les reformes fetes, però exigeix més mesures
El Moneyval avala les reformes fetes, però exigeix més mesures

El Moneyval avala les reformes fetes, però exigeix més mesures


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Moneyval, l’organisme del Consell d’Europa que coordina la lluita contra el blanqueig de capitals, va fer públic ahir el primer informe de la cinquena ronda d’avaluació en el qual es felicita de les reformes realitzades per Andorra per combatre el blanqueig de diners i el finançament del terrorisme, tot i que reclama que es portin a terme algunes mesures més.
L’informe, fruit de la visita que els avaluadors del Moneyval van fer al Principat el març passat, destaca l’elaboració de l’estudi nacional de riscos, que considera “raonablement complet” tenint en compte que era el primer que es feia d’aquestes característiques. Tot i això, el Moneyval, que reclama la posada en marxa “d’una supervisió política clara” per controlar la implementació dels plans d’acció derivats de l’estudi de riscos, considera “modestes” el nombre de condemnes per blanqueig de capital en relació amb el nombre d’investigacions i processos que es porten a terme.
Així mateix, l’organisme del Consell d’Europa dona un toc d’alerta a les entitats bancàries i adverteix de l’existència de “deficiències amb relació a l’activitat de les filials estrangeres dels bancs andorrans”. En aquest sentit, l’informe conclou que les entitats, especialment les més grans, són coneixedores dels riscos en matèria de blanqueig, tot i que considera que els “minimitzen”, ja que s’haurien d’obtenir millors resultats.
En l’avaluació s’assenyala també que les institucions financeres més petites i les empreses i professions no financeres designades (com, per exemple, els advocats) semblen menys conscients dels riscos.
Però en un dels aspectes que més incideix el Moneyval, que recomana per exemple que Andorra ratifiqui la Convenció de les Nacions Unides contra la corrupció (Uncac), és en els pocs mitjans que es destinen per lluitar contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, malgrat que es tracti d’un país petit.
En aquesta línia, l’organisme reclama la necessitat de dotar de més mitjans la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand), i assenyala que el fet de disposar de recursos limitats ha “obstaculitzat el seu paper de supervisió”. Per això, l’informe conclou amb contundència que “s’haurien de revisar els recursos humans i informàtics de la unitat operativa de la Uifand tenint en compte la quantitat de treball que actualment està assignat”.
A més a més, el Moneyval, que incideix també en la necessitat que hi hagi “una major coordinació entre supervisors”, considera que la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra ha de tenir accés “a les bases de dades cadastrals i fiscals”.
La manca de mitjans, però, va més enllà de la Uifand. Així, l’informe indica que Andorra hauria de “reforçar significativament” els recursos humans i tècnics (eines informàtiques) de les autoritats competents implicades en investigacions de blanqueig de capitals, “especialment el departament de policia i jutges d’investigació especialitzats (Batllia), per tal de combatre efectivament els complexos plans autònoms del blanqueig de capitals”.
Finalment, l’informe del Moneyval, que torna a posar en evidència la manca i la pobresa d’estadístiques i base de dades de què disposa el país, retreu a la Duana que entre les seves prioritats no hi figuri el control dels diners en efectiu.

 

Moneyval
reformes
exigeix
més mesures

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte