Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir a la tarda posterior al consell de ministres.
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir a la tarda posterior al consell de ministres.

El nombre d’aturats torna a créixer i ja són 944 els inscrits a Ocupació


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

Després de quatre mesos consecutius de davallada, el nombre d’aturats inscrits al Servei d’Ocupació en recerca d’un lloc de treball va tornar a repuntar el mes d’octubre fins a situar-se en 888, i ho continua fent aquest novembre, segons va avançar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, que va concretar que a data d’ahir el nombre d’aturats inscrits al SOA era de 944. 

El ministre, que va recordar que “s’està lluny” de les xifres històriques assolides a mitjans de juny, quan es va registrar un pic de 1.873 aturats, va atribuir aquest increment a dos factors. D’una banda a l’estacionalitat, tot recordant que la tardor “és temporada baixa”, i de l’altra, a les restriccions de mobilitat internacional a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19.

Tot i l’augment del nombre d’aturats, Jover va destacar l’evolució positiva pel que fa al nombre de llocs de treball oferts, 1.063 a l’octubre, una xifra superior fins i tot a la del mateix mes de l’any anterior, i del nombre de persones que perceben la prestació per desocupació involuntària, que també va disminuint. En aquest sentit, el ministre va precisar que a finals del mes passat hi havia 148 beneficiaris d’aquesta prestació, enfront dels 184 que hi havia al setembre, dels quals 85 eren “beneficiaris habituals” i 63 els que hi van accedir amb la flexibilització dels criteris que es va establir arran de la Covid.

Amb relació a les suspensions temporals de contractes de treball (STCT) i a les reduccions de la jornada laboral (RJL), Jover va destacar que els sectors més afectats per aquestes mesures són, en el primer cas, el comerç (27%), els serveis (19%) i els hotels (18%), mentre que a nivell de les RJL repeteix en primer lloc el comerç (30%), seguit dels hotels (22%) i els serveis (17%).

D’altra banda, tal com ja s’havia anunciat la setmana passada, el Govern va aprovar una reducció de les tarifes d’electricitat i de telecomunicacions per a les empreses afectades per la situació provocada per la Covid-19 i les mesures decretades per fer-hi front. Així, Jover va precisar que es poden acollir a aquestes subvencions aquelles empreses que han sol·licitat i obtingut una ajuda al pagament del lloguer o de les quotes hipotecàries de locals comercials en el marc del decret que es va aprovar a finals del mes passat. D’aquesta manera, va continuar el ministre, en cas que l’empresa gaudeixi d’una ajuda del 75% de l’import del lloguer o de la quota hipotecària la subvenció de la tarifa elèctrica i d’Andorra Telecom serà del 100%, mentre que per a aquelles empreses que tinguin un ajut per al lloguer o la hipoteca del 50% i del 25% la subvenció serà del 50%. Aquests descomptes s’aplicaran de forma retroactiva amb data 1 d’octubre.

Al marge d’aquestes bonificacions en les tarifes elèctriques i d’Andorra Telecom, Jover va avançar que el Govern ha decidit mantenir les tarifes elèctriques decretades l’any passat amb l’objectiu de “no impactar negativament en l’estabilitat econòmica dels ciutadans i empreses del país, ja prou agreujada per la Covid-19”.

Crèdits tous més flexibles
Finalment, Jover va informar també de la flexibilització del segon paquet de crèdits tous, programa encara vigent, i que preveia que els beneficiaris el poguessin utilitzar per refinançar quotes creditícies, per fer front a la part patronal de les STCT i les RJL i per finançar les inversions necessàries per adequar els establiments als requeriments sanitaris. Amb la modificació aquests crèdits tous es podran sol·licitar també per fer front a factures de subministraments i als arrendaments dels locals comercials.

nombre
d’aturats
Torna
créixer
són
944
inscrits
ocupació
Comentaris: 1

Comentaris

Espereu una setmaneta ja veurem com pujà aixó, el dia 25 la majoria del punt van al carrer.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic