Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Gallardo ha explicat aquest dimecres la llei del Pla d’Estaística 2022-2025.
Jordi Gallardo ha explicat aquest dimecres la llei del Pla d’Estaística 2022-2025.

El nou pla estadístic 2022-2025 incorpora una vintena d’activitats


Escrit per: 
M.S. / FOTO: SFGA

El Govern ha aprovat aquest dimecres l’avantprojecte de la llei del Pla d’Estadística 2022-2025 que reprèn i consolida el treball del pla del 2018-2021 i incorpora una vintena d’activitats estadístiques noves que donen resposta a peticions dels mateixos usuaris però també s’avancen a futurs requeriments d’informació en el marc de l’acord d’associació amb la Unió Europea, segons ha  explicat el titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.

Així, entre les noves activitats previstes, el ministre, que ha remarcatr “l’alt grau de compliment” dels programes anuals inclosos en el pla 2018-2021, ha destacat l’estadística del lloguer d’habitatges, el balanç energètic, l’estadística de la joventut i el sistema d’indicadors per a la igualtat. També es preveu poder disposar del registre estadístic de territori així com d’indicadors de qualitat de vida, de la gent gran, de desequilibri macroeconòmic, de globalització o del DESI sobre maduresa digital. A la vegada es farà l’estadística de la despesa pública en protecció del medi ambient i la relativa als objectius de desenvolupament sostenible.

Quant a les activitats lligades a l’acord d’associació, el pla inclou l’estadística sobre R+D+I, la de formació professional a les empreses, la relativa a les filials de les empreses, la de plaguicides i la de l’índex del cost laboral harmonitzat.
El ministre, que ha destacat que tot i l’augment d’activitats el cost del pla (9 milions d’euros) es redueix un 1,5% respecte al del 2018-2021 (9,2 milions),  ha detallat que amb el nou pla d’estadística persegueix fins a 14 objectius estratègics com són la reducció de la càrrega de  treball als informants, un major ús dels registres administratius, l’estandardització de processos, la potenciació de la integració de la informació del sistema estadístic, la implantació d’un nou model de producció, la conciliació i anàlisi dels resultats d’estadístiques obtingudes de diferents fonts, la implementació de la georeferenciació de les dades, la millora dels sistemes de gestió de la qualitat, la millora de la difusió i comunicació, el garantiment del secret estadístic i la confidencialitat de les dades, així com la creació del registre de població i del cens estadístic de població, el desenvolupament del marc macroeconòmic, la potenciació de les estadístiques relatives al mercat immobiliari i l’augment dels mecanismes de governança del sistema estadístic.

Nous portals per a l’impost de societats i per a l’IRNR

El Govern ha modificat aquest dimecres els reglaments relatius a l’impost de societats  i a l’impost sobre la renda dels no residents (IRNR) per incloure els nous formularis que s’han habilitat per poder dur a terme el tràmit en línia, segons ha explicatr el ministre de Finances i portaveu de l’Executiu, Eric Jover, que ha recordat que des de l’exercici anterior és obligatori fer la declaració de manera telemàtica.

En aquesta línia, Jover ha explicat que, seguint l’exemple del que es va fer amb l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), portal que va guanyar un guardó internacional que en premiava la seva usabilitat, des de Finances i l’Agència Tributària s’ha treballat en un nou portal “més intuïtiu” per tal de facilitar als usuaris aquesta declaració.

Aquest nou espai serà accessible a partir del dia 1 de juliol al portal www.impostos.ad i serà l’única manera de presentar aquestes declaracions, tot i que si hi ha dubtes es podran continuar resolent a l’oficina de Tributs i Fronteres.
Així mateix, el titular de Finances ha explicat que s’ha acordat un allargament excepcional del termini per presentar les declaracions dels dos impostos, donat el nou programa, fins al 31 d’agost.

Adjudicats els treballs tècnics del nou pla de residus

El consell de ministres ha acordat l’adjudicació dels estudis tècnics per a l’elaboració del Pla nacional de residus 2021-2035 a la societat Lavola Companyia de serveis ambientals d’Andorra per un import total de 40.545 euros, segons ha informat el ministre portaveu. Eric Jover ha destacat que el nou pla s’ha d’integrar com un eix en l’Estratègia d’economia circular que s’està treballant i que s’inclou en el projecte de Llei de l’economia circular.

35.000 euros per lluitar contra la drepanocitosi

En el marc de l’acord de col·laboració entre Andorra, Mònaco, Mali i Santé Sud Mali, el consell de ministres ha aprovat una contribució de 35.000 euros per al programa contra la drepanocitosi que es porta a terme a les poblacions rurals de Mali.

D’altra banda, el Govern ha aprovat una contribució de 20.000 euros per als programes de l’OSCE i una de 20.000 en concepte d’ajuda humanitària al Programa Mundial dels Aliments (PAM) i a la FAO. 

 

Canvi en l’estructura a Institucions Penitenciàries

Amb la voluntat de donar resposta a les necessitats operatives i de gestió actuals, l’Executiu ha aprovat la modificació del reglament de l’estructura orgànica del departament d’Institucions Penitenciàries, que, com ha explicat el ministre portaveu, integra dues àrees com són la Penitenciària i l’Administrativa, Tècnica i de Suport. Eric Jover ha destacat que amb el canvi proposat des del ministeri de Justícia i Interior, es busca una estructura més eficient

 

 

Pla d'estadística
IRNR

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte