Diari digital d'Andorra Bondia

El nou reglament de funcionament dels comuns estableix el dret a retribució dels consellers


Escrit per: 
Agències

El nou reglament d'organització i funcionament dels comuns, que les corporacions volen aprovar abans de finalitzar el mandat perquè entri en vigor el gener vinent, estableix els drets i deures dels consellers de comú, entre els quals el de retribució mensual, que fixa el Consell de Comú i que ha de ser en funció de la càrrega de treball.

D'altra banda, la nova normativa redueix de tres a dos mesos la periodicitat mínima de les sessions ordinàries dels consells, i permet que la tercera part dels consellers de comú puguin demanar una sessió extraordinària, mentre que fins ara aquest dret estava reservat a la meitat més un conseller. També es fixa que en determinats casos d'interès parroquial les sessions del Consell de Comú puguin ser a porta tancada, tot i que estableix que per definició són públiques, un aspecte que fins ara no estava reglamentat.
El nou reglament d'organització i funcionament dels comuns amplia i millora el reglament vigent fins ara, que data de l'any 1995. Aquesta nova normativa posa per escrit com s'elegeixen i les competències de cadascun dels òrgans comunals, que són el Consell de Comú, la Junta de Govern, els cònsols major i menor i els consellers major i menor, i les comissions.
El nombre de consellers de comú se segueix fixant entre deu i setze, i en canvi, s'inclouen els consellers majors i menors, a més dels cònsols, com a membres mínims de la Junta de Govern, que s'ha de reunir com a mínim un cop al mes. Les actes de la Junta de Govern es remeten als consellers per simple petició d'aquests, però en canvi, a partir d'ara les convocatòries de les sessions de Consell de Comú hauran d'anar acompanyades de la documentació i informació 'suficient i completa' dels assumptes de l'ordre del dia, a diferència del reglament del 1995, on es fixava que els consellers hi tenien accés només si feien la petició.
Seguint amb el Consell de Comú, els canvis més significatius són que les sessions ordinàries s'hauran de celebrar almenys un cop cada dos mesos, i que una tercera part dels consellers podran demanar una sessió extraordinària. En aquest cas, el cònsol major haurà de convocar-la en el transcurs de vint dies, i no trenta com fins ara.
Per primer cop s'estableix que les sessions de Consell de Comú són públiques, però s'introdueix la possibilitat que puguin ser a porta tancada en determinats casos d'interès parroquial prèvia aprovació per majoria absoluta. Alhora, poden ser secrets el debat i la votació dels assumptes que puguin afectar el dret a la intimitat.
Es manté el dret dels consellers d'incloure precs i preguntes a l'ordre del dia o de proposar el debat d'un assumpte no inclòs, però en tots dos casos s'haurà de presentar la petició davant del cònsol major amb una antelació mínima de dos dies.
El sistema de votació i la no admissió de la delegació de vot es mantenen, tot i que s'introdueix l'opció de la votació secreta en casos on s'afecti l'honor i la intimitat de persones concretes. Els acords es prenen per majoria simple però s'introdueix la possibilitat que la legislació pugui exigir un quòrum favorable qualificat.
El nou reglament fa referència al dret a una retribució mensual dels consellers, que depèn de la càrrega de treball i la complexitat de les tasques assignades. S'estableix que la retribució és fixada pel Consell de Comú en el moment d'aprovar el pressupost, i la dels cònsols major i menor serà superior a la dels consellers. També s'inclou el dret d'informació dels consellers, especificant que poden demanar informació sobre qualsevol assumpte d'interès del comú, i que el cònsol major ha de resoldre la petició en un termini màxim de dos mesos.
A més, es crea la possibilitat que els consellers puguin formar grups polítics comunals d'un mínim de dos consellers, que hauran de nomenar un president, i que en cas que un conseller deixi de pertànyer a un determinat grup, s'integrarà al grup mixt. Cada grup polític tindrà atribuït un espai per a desenvolupar la seva tasca i, dins de les possibilitats pressupostàries del comú, aquests espais hauran de comptar amb els mitjans necessaris materials que assegurin la dignitat i l'eficàcia del treball dels consellers.
D'altra banda, s'inclou un apartat sobre participació ciutadana, permet que els comuns puguin afavorir la participació ciutadana amb fórmules com les consultes populars no vinculants.
Finalment, es reconeix el dret d'associació dels comuns amb altres entitats locals per a realitzar tasques d'interès comú, i d'adherir-se a associacions per a la protecció i la promoció dels seus interessos, així com a associacions internacionals d'àmbit local. En aquest sentit, s'inclou un apartat sobre la reunió de cònsols, que es composa dels cònsols major i menor de cada parròquia, i s'insta als cònsols a adoptar un reglament intern de funcionament d'aquest òrgan, per determinar, com a mínim, la periodicitat de les reunions, el quòrum de constitució i de votació, la presidència i les funcions.
 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte