Diari digital d'Andorra Bondia

El nunci de Benet XVI atorga el títol d'arquebisbe al copríncep reconeixent la seva tasca a favor d'Andorra


Escrit per: 
Agències / Foto: M.T.


El nunci del papa Benet XVI a Andorra i Espanya, Renzo Fratini, ha atorgat aquest dissabte a la catedral de Santa Maria d'Urgell el títol d'arquebisbe ad personam al copríncep episcopal i bisbe d'Urgell Joan Enric Vives.

Durant l'homilia, Fratini ha reconegut la tasca que Vives porta a terme amb èxit pel bé del país, i especialment l'esforç que ha fet per aconseguir un marc jurídic per regular les relacions entre Andorra i la Santa Seu. El nunci ha assegurat que aquesta distinció 'reafirma i confirma els llaços tan profunds' que hi ha entre el Principat i el Vaticà. El nou arquebisbe ha demanat a Fratini que transmeti a Benet XVI el seu agraïment i el seu compromís amb el papa, i ha destacat que aquest títol representa 'una renovació de la vocació a servir' amb major disponibilitat i humilitat. Tal com ha explicat el secretari general del copríncep, Joan Massa, aquesta distinció és conseqüència de la signatura del concordat, i del fet que el Govern d'Andorra hagués demanat que s'elevés el seu copríncep a la dignitat d'arquebisbe. Per tant, molt probablement, a partir d'ara la recepció d'aquesta distinció per part dels propers coprínceps serà un fet habitual.

Joan Enric Vives, que és bisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra des del 2003 en substitució de Joan Martí Alanis, ha rebut aquest dissabte oficialment el títol d'arquebisbe ad personam, una distinció atorgada pel papa Benet XVI el passat 19 de març. El lliurament s'ha fet en el decurs de l'eucaristia pasqual d'acció de gràcies i ha comptat amb la participació de les autoritats andorranes, encapçalades pel síndic general, el cap de Govern i el representant personal del copríncep francès. La catedral de la Seu d'Urgell també ha comptat amb les autoritats de la Seu d'Urgell, encapçalades pel seu alcalde, amb una àmplia representació del món eclesiàstic català, dels municipis de l'Alt Urgell, i d'autoritats catalanes, com la directora general d'Afers Religiosos de la Generalitat, Montserrat Coll, així com el secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya, Artur Mas.

Renzo Fratini, en representació del papa Benet XVI, ha estat l'encarregat de presidir la missa de celebració del nomenament de Vives com a arquebisbe, que ha comptat amb la participació del Cor Nacional dels Petits Cantors d'Andorra. Fratini ha felicitat el nou arquebisbe i ha assegurat que aquesta distinció també 'honora Andorra'. A més, ha recordat que la signatura del concordat va ser una fita important de la qual espera que faci un gran bé a Andorra i confirmi les bones relacions entre el Principat i la Santa Seu.

De la seva banda, el nou arquebisbe ha dit que el títol honora la seva persona però sobretot el bisbat i el Principat d'Andorra. I que per tant, també ha d'honorar a tots els membres de l'església diocesana d'Urgell i les autoritats i els ciutadans d'Andorra. Vives ha mostrat el seu agraïment a tots els que han pogut fer possible l'exercici de les seves responsabilitats, tant religiosos com laics, de la diòcesi, d'Andorra, de Catalunya i d'Espanya.

Aquesta distinció equipara a Vives als altres eclesiàstics al front d'arquebisbats, amb la diferència que Vives seguirà al capdavant d'un bisbat. Per tant, el seu títol s'anomena ad personam, ja que no s'ha atorgat per tal de fer-se càrrec d'un arquebisbat sinó pels seus mèrits personals i, sobretot, per la seva singular condició de ser cap d'Estat. Vives és el segon copríncep en rebre aquest títol, ja que també li va ser atorgat al seu predecessor un cop jubilat. Gràcies a l'entrada en vigor del concordat, signat fa tot just una mica més de dos anys, el 17 de març del 2008.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte