Diari digital d'Andorra Bondia

El Pallars Sobirà lidera les activitats per recuperar la memòria històrica


Escrit per: 
Agències


La comarca del Pallars Sobirà ha presentat, per tercer any consecutiu, un programa conjunt d’activitats a l’entorn de la recuperació de la memòria històrica. Aquesta comarca és pionera en la divulgació conjunta dels actes de diferents institucions i entitats del territori. Aquest any altres comarques de Girona o les Terres de l’Ebre se sumaran a la divulgació conjunta.

La comarca també és pionera en l’organització d’un curs de guies d’espais de memòria. Es tracta de l’únic d’aquestes característiques de tot l’estat i es farà al setembre a Sort. Com a novetat, aquest any es farà la primera travessa Memòria de l’Exili, amb una pujada al port de Salau i l’arribada a Seix (Arièja). Amb les diferents activitats que s’organitza es pretén fer paleses les conseqüències que la Guerra Civil, l’inici de la Segona Guerra Mundial i el franquisme van tenir en la població i el territori.
En el conjunt del Pallars s’organitzarà des del 21 de maig fins al 2 d’octubre una trentena d’activitats, com per exemple presentacions de llibres, conferències, exposicions, projecció de documentals i inauguració d’itineraris. Les conferències, exposicions i projeccions se centraran en l’evolució del front de guerra al Pallars, l’exili i el moviment dels maquis.
Josep Calvet, del Memorial Demòcratic, va explicar que la intensa activitat pel que fa a actes de memòria democràtica al Pallars Sobirà es deu a l’elevat volum de vestigis de la Guerra Civil, la II Guerra Mundial i el franquisme que conserva el territori. El Pallars va ser protagonista de molts enfrontaments i d’aquí les restes arquitectòniques que encara es conserven.
Entre les actuacions per recuperar indrets d’especial significació, es farà la inauguració de la senyalització de dos itineraris relacionats amb la línia de defensa dels Pirineus a la vall Cardós i a la Guingueta. També s’inaugurarà els itineraris de memòria que des del Roní condueixen a les pedres d’Auló.
Amb la travessa Memòria de l’Exili es vol valorar els fets i les vivències personals de tots els qui van haver de fugir durant la Guerra Civil Espanyola i transmetre la consciència, sobretot als més joves, del que va significar i del que ha implicat per al futur. Hi haurà un seguit d’actes amb l’objectiu de recordar els refugiats de la Segona Guerra Mundial i els guies que els van ajudar a travessar els Pirineus per fugir de l’Europa ocupada pels nazis.
Calvet va explicar que al Pallars Sobirà s’ha subvencionat nou projectes de difusió de Memòria Democràtica i s’ha presentat dotze projectes de patrimoni i memorial. A l’Alt Pirineu s’ha finançat uns 60.000 euros de projectes de difusió aquest any. L’any passat es va invertir uns 400.000 euros en tot el Pirineu en projectes relacionats amb el Memorial Democràtic.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte