Diari digital d'Andorra Bondia

El Partit Reformista d’Andorra neix amb la voluntat d’integrar CR i altres grups


Escrit per: 
Redacció

El Partit Reformista d’Andorra (PRA) va constituir-se ahir amb la voluntat d’aglutinar Coalició Reformista (CR) i altres grups que vulguin formar part del projecte, i amb l’objectiu a curt termini de propiciar una alternança política a l’actual Govern socialdemòcrata.

L’acte fundacional va servir per escollir la junta gestora de la formació, el nucli de la qual estarà format per Sílvia Calvó, Mònica Bonell, Jordi Torres, Estanislau Sangrà, Gilbert Saboya i els quatre consellers generals que havien donar suport manifest a la creació del PRA mitjançant el manifest fundacional: Ladislau Baró, Jaume Serra, Joan Torres i Celina Mandicó.
Davant d’unes 130 persones, l’exdirectora de Medi Ambient de l’últim Govern liberal, Sílvia Calvó, va obrir el torn de discursos de l’acte fundacional del PRA a l’hotel Delfos. De la seva banda, el conseller reformista Ladislau Baró va explicar que el nou partit neix amb tres objectius: “consolidar un partit autònom amb capacitat de decisió i amb capacitat de créixer”; fer el màxim “d’esforços per mantenir la unitat a dins de Coalició Reformista, però no a qualsevol preu”; i superar l’actual espai que representa CR per “anar a captar més enllà”.
Baró va assegurar que la formació neix amb la voluntat de diàleg necessari per algutinar CR i el màxim de sensibilitats possibles, però va deixar clar que la consigna en les relacions amb la coalició han de ser: “Col·laboració sí, submissió no; diàleg sí, tutela no”. En aquest sentit, el conseller general va argumentar que “un partit és dels militants i hem de poder prendre les nostres decisions”.
De la seva banda, el fins ara portaveu del partit Gilbet Saboya va atribuir les diferències manifestades pel president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, al “fruit d’un malentés” i va reiterar que “no hi pot haver dubtes sobre el suport del PRA al grup parlamentari reformista. De la seva banda, Baró va comentar que “personalismes o mals entesos o ambicions personals han dificultat que el PRA no aglutini tot CR, no ens ha de preocupar”.
Com ja va avançar dimecres, una de les absències destacades de l’acte d’ahir va ser la del president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, que va argumentar que no assistiria a l’acte perquè els quatre consellers que van donar suport al PRA puguin escollir lliurement “si van amb Coalició Reformista o amb el PRA” en el cas que el nou partit no es vulgués integrar al projecte endegat per CR. Sobre aquesta qüestió Saboya va reiterar que el partit està obert al diàleg, però va refermar la voluntat d’integrar els membres de la coalició.
L’acte va comptar amb cares conegudes de la política andorrana, com ara l’excap de Govern Marc Forné, els cònsol de Canillo, Enric Casadevall i Mònica Bonell, els exconsellers generals de CDA+Segle21 Enric Tarrado i Lourdes Font, o l’excònsol d’Ordino Josep Duró. Així mateix, els promotors del partit van assegurar que hi ha més gent que els dóna suport i que a partir d’avui mateix començaran els contactes amb CR i amb els agents socials, econòmics i polítics del país. Finalment, des del partit es va obrir la possibilitat de formar part de la junta gestora a tots els assistents a l’acte fundacional.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte