Diari digital d'Andorra Bondia
Reunió de poble celebrada ahir a la Massana.
Reunió de poble celebrada ahir a la Massana.

El Partit Socialdemòcrata defensa la gratuïtat de les escoles bressol


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Partit Socialdemòcrata (PS) projecta que les escoles bressol siguin “públiques i gratuïtes” i, d’aquesta forma, estendre el procés educatiu a la franja compresa entre els 0 i els 3 anys. Ho va defensar el candidat a cap de Govern del partit, Pere López, per a qui la mesura té un vessant educatiu i també econòmic, amb l’estalvi de diners que suposaria per a les famílies. López va assegurar que  el cost econòmic de la proposta és perfectament assumible si s’impulsa el model fiscal socialdemòcrata, on es vol que qui més té contribueixi a les arques públiques en consonància amb aquests ingressos, a diferència del que succeeix avui amb el sistema de DA. 

El cap de llista del PS va remarcar que “estendre el procés educatiu als zero anys és vetllar pels drets dels infants”, tot posant en relleu que es tracta de la primera etapa, que “els experts consideren que té una gran rellevància”. Quant al vessant econòmic, va afegir que “tothom sap que per a les famílies la incorporació dels nens a una escola bressol és important”. Per tant, va indicar, això suposarà una considerable injecció de diners “per incrementar el poder adquisitiu” a moltes llars, a la vegada que “valoritzem un servei públic essencial”. 
López va xifrar el cost de la proposta en “entre 1,5 i 2 milions d’euros”. Es tracta, va admetre, “d’una despesa significativa”, però va argumentar també que “el nostre projecte conté les mesures de finançament”. 
El cap de llista socialdemòcrata va contraposar el model fiscal de la formació amb “l’actual de DA”, amb el qual “qui més té no contribueix a les finances públiques”. En canvi, va defensar que les “mesures d’equitat fiscal” compreses al programa del PS “suposen un increment de la recaptació de l’Estat”, que va calcular entorn dels 30 milions d’euros. “Per tant, les propostes que plantegem tenen perfectament cabuda”, va declarar. 
López també va avançar que, en cas de tirar endavant, la gratuïtat de les escoles bressol i l’extensió del procés educatiu a la franja d’edat entre 0 i 3 anys “ens portarà a reobrir el debat de competències”. En aquest sentit, va recordar que “ja vam defensar que passessin a ser del Govern, necessitat que es veu reforçada amb aquesta proposta; tindria més sentit que es fes el control i la direcció de tot el procés educatiu des de l’executiu”. 
El candidat a cap de Govern del PS va fer aquestes declaracions al costat de l’escola bressol d’Encamp acompanyat per la candidata territorial de Canillo, Cristina Valen, que va elogiar la feina i la tasca de les monitores i monitors de les diferents guarderies del país.

Vela diu que s’ha de demostrar amb accions que es dona suport als drets sexuals i reproductius

La número dos de la llista nacional del PS, Susanna Vela, va advertir la resta de formacions que si donen suport als drets sexuals i reproductius ho hauran de demostrar amb accions. Així, va demanar no avantposar-se als fets i començar per plantejar si l’avortament és un dret que cal respectar i després el Tribunal Constitucional ja es manifestarà. Pel PS, aquest és un dret irrenunciable, i per això defensa la despenalització en els tres supòsits bàsics i també en cas de dificultats econòmiques. Vela va fer aquestes declaracions en el marc de la reunió de poble celebrada ahir a la Massana, en què es van donar a conèixer altres propostes, com ara una Llei d’igualtat específica per a les dones (l’aprovada aquesta legislatura “és insuficient”), formació contra la violència masclista a professionals i a les escoles, i afavorir la conciliació laboral i familiar a través d’un debat social amb els actors implicats i la reducció d’horaris a secundària. A més, el PS vol instaurar un pla integral de dependència i atenció domiciliària per eliminar les “mancances” actuals i destinar més recursos a les persones amb dependència, ampliant la xarxa de cuidadors i ajudant econòmicament les famílies que tenen una persona a casa.

Partit Socialdemòcrata
defensa
gratuïtat
escoles bressol

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte