Diari digital d'Andorra Bondia

El període de prova de les guàrdies de dotze hores a la presó acaba amb èxit


Escrit per: 
Marià Miño

El període de prova del sistema de guàrdies engegat a mitjan març al centre penitenciari finalitza aquest mes amb el vistiplau dels treballadors i l’aval de l’actual direcció.

Totes dues parts es van reunir a la darreria de la setmana passada i van coincidir a valorar positivament el funcionament de la planificació horària del cos especial durant els últims cinc mesos. D’aquesta manera, la validació del nou sistema, el qual combina torns de dotze i vuit hores, resta pendent únicament del vistiplau del ministeri de l’Interior, que té previst de reunir-se amb el sindicat del centre a començos del mes vinent.
Representants de l’Associació de Personal i Agents Penitenciaris d’Andorra (Apapa) van mostrar ahir el convenciment que es mantindran els torns de dotze hores. “Si guanyem en efectius, en prestacions i en tot, no veig per què no l’hauríem de mantenir”, va argumentar el portaveu del sindicat, Joan Ramon Rodríguez, que també va apuntar que les prestacions per indisposició “han baixat molt” d’ençà que va començar la prova pilot.
A més d’obtenir una millor organització del temps i dels recursos, segons van explicar representants del sindicat, els horaris de dotze hores han suposat també una major conciliació de la vida laboral i familiar en bona part de la plantilla. De fet, a hores d’ara tan sols sis dels 44 treballadors que conformen el departament continuen fent torns de vuit hores.
Així mateix, durant la reunió mantinguda entre els representants dels treballadors i la nova direcció, l’Apapa va proposar que la planificació horària es faci amb una anticipació de deu setmanes, en lloc de les cinc actuals, amb l’objectiu de millorar-ne l’organització. El sindicat, que va valorar molt positivament la predisposició de la direcció, va treure també el tema de l’elaboració de protocols que han de servir per regular l’activitat i garantir la màxima seguretat per als agents. En aquest sentit, Rodríguez va assegurar que “la direcció ha estat molt dialogant i, tot i que de moment tot està en fase d’estudi, s’ha valorat tot”. Pel que fa a les activitats complementàries, com ara les relacionades amb la reinserció o la formació dels interns, el sindicat va recordar que “són recursos positius per al funcionament del centre, però suposen més feina i si ens la donen caldrà més personal”. Sobre aquesta qüestió, el sindicat va informar que “amb la direcció no hem parlat de xifres, però estem d’acord que falta personal”.
 
incorporació de personal
L’arribada de agents nous i la cobertura de les tres baixes que hi ha actualment van ser precisament un dels temes que van crear més controvèrsia entre els agents durant les darreres setmanes. No obstant això, la rectificació del ministre de l’Interior, Víctor Naudi, qui va garantir la incorporació de treballadors nous durant aquest any i el vinent, va ser molt ben rebuda pel sindicat, el qual va afirmar ahir que “es tracta d’un pas molt positiu i que representa molt, ja que el ministre ens dóna la raó i creiem que és de savis rectificar”. Així mateix, el portaveu de l’Apapa va explicar ahir que, després del malentès pel que fa a la contractació de personal, van rebre una trucada del secretari d’Estat d’Interior, Bruno Bartolomé, que els va aclarir els plans del ministeri.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte