Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover.
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover.

El pes de la tributació directa supera l’objectiu fixat pel Govern


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El pes de la tributació directa sobre el total d’impostos, directes i indirectes, de l’Administració general no compleix, a data 30 de juny, els objectius de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària i fiscal que el mateix Govern ha fixat per aquest exercici 2019.

Així es desprèn si més no del certificat de la Intervenció general que acompanya l’informe sobre l’execució pressupostària de l’executiu corresponent al primer semestre. I és que, d’acord amb aquesta liquidació, el pes de la tributació directa sobre el total d’impostos era, a 30 de juny, del 36,3%, és a dir per damunt de l’objectiu del 36,2% que va fixar l’executiu en l’edicte del 16 d’octubre del 2018 en què, en compliment de la llei coneguda com la Regla d’or, feia públics els objectius de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària i fiscal per a l’exercici 2019.
Tot i aquest incompliment respecte l’objectiu fixat, l’informe d’Intervenció general recorda que el percentatge del 36,3% se situa per sota del límit del 40% que determina l’article 20 de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal. A més, cal tenir en compte també que, al marge de trobar-nos en la meitat de l’exercici, la llei preveu que les obligacions amb relació als límits d’endeutament, de despesa màxima permesa, de variació de despesa corrent o de funcionament, així com el pes de la tributació directa sobre el total d’impostos, s’han de complir al final del mandat.
Precisament, pel que fa a la resta de limitacions que fixa la regla d’or, i que es recullen en el marc pressupostari de l’Administració general de l’Estat per al mandat 2016-2019, i als objectius de sostenibilitat financera per a aquest 2019, es compleixen a data 30 de juny segons l’informe d’Intervenció general.
Així, quant al límit màxim d’endeutament, el primer semestre de l’any s’ha situat en el 32,2% del PIB estimat, de manera que s’està per sota del límit màxim del 40% del producte interior brut que preveu la regla d’or. En el cas de la despesa màxima permesa per a l’exercici (457.911.235 euros) també es compleix, ja que l’import liquidat els primers sis mesos de l’any, sense tenir en compte la variació d’actius ni passius financers, ha estat de 180.970.163 euros. L’informe posa de manifest també el compliment amb l’objectiu de la taxa de creixement de la despesa corrent.
D’altra banda, Intervenció general constata que en l’execució del pressupost de despesa del primer semestre de l’any hi ha hagut desviacions superiors al 5% en algunes de les partides aprovades per a l’exercici. Concretament es tracta dels conceptes de reposició de material de transport i de les transferències de capital al Consell Superior de la Justícia.

tributació directa
supera
objectiu
Govern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte