Diari digital d'Andorra Bondia
El pes de població i territori encallen la negociació de les transferències
El pes de població i territori encallen la negociació de les transferències

El pes de població i territori encallen la negociació de les transferències


Escrit per: 
M.S.C.

La proposta del Partit Socialdemòcrata (PS) de donar més pes a la població en detriment del territori a l’hora de fer el repartiment de les transferències va generar debat ahir en la reunió tripartida que negocia la reforma competencial. Amb aquesta proposta a la mà, parròquies com Andorra la Vella es veurien beneficiades perquè ingressarien una xifra considerablement superior a l’actual; Canillo i Ordino en sortirien perjudicades; i la resta no registrarien canvis. 

El posicionament del PS és compartit per alguns comuns, com el d’Andorra la Vella (que demana més ingressos perquè com a capital ha d’oferir més serveis). Per contra, però, neguiteja els comuns que hi perden, com ara Ordino, per exemple, que es veuria fortament perjudicat tenint en compte que té una estació d’esquí que ara per ara és deficitària. Tampoc és compartit pel Govern. Segons van indicar diverses fonts, l’executiu,  alguns comuns i el grup parlamentari demòcrata consideren que la proposta del PS trenca l’equilibri entre parròquies. El mateix passaria amb la reclamació de Sant Julià de Lòria en relació amb les carreteres secundàries, que reivindica que tinguin una ponderació important.

Per altra banda, la Massana va traslladar la proposta d’actualitzar les transferències anualment en funció del percentatge de creixement dels ingressos de l’Estat. Així, per exemple, si augmentessin un 2%, els 55 milions d’euros de transferències s’incrementarien també un 2%. En el cas, en canvi, que es reduïssin  un 3%, aquest import es retallaria també un 3%. La proposta compta amb el suport de diversos comuns, com el de Canillo i el d’Andorra la Vella. En tot cas, totes les corporacions defensen que si l’actualització de les transferències es fa en funció del PIB s’ha d’aplicar el 100% d’aquest indicador i no pas el 50% com proposa el Govern.

A l’últim, l’executiu va anunciar en la reunió d’ahir que la voluntat és que la modificació de la llei de competències i la llei de transferències s’aprovin al més ràpid possible, ja que haurien d’estar llestes per a l’elaboració dels pressupostos del 2018.

Quant a la llei de competències, està pràcticament tancada. Només queda per polir un “matís” sobre els informes vinculants o no vinculants per a la cessió de sòl gratuïta dels comuns al Govern i una precisió sobre els joves en risc d’exclusió, motiu pel qual ara l’executiu presentarà un redactat nou. Per SDP, la reforma és una actualització del model que hi ha en vigor avui. Ja des del principi la formació va defensar que calia fer una modificació més en profunditat.

tranferències
territori
població

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte