Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Eric Jover en la roda de premsa d’ahir.
El ministre Eric Jover en la roda de premsa d’ahir.

El PIB creix un 17,3% durant els tres primers mesos de l’any


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA

El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, ha avançat avui el PIB corresponent al primer trimestre de l’any, que se situa en el 17,3%. El ministre ha destacat que es tracta d’un “creixement molt significatiu de l’economia” i l'ha atribuit a una temporada d’hivern “que ha anat molt bé” així com a les diferents activitats econòmiques que “han funcionat i ens han permès assolir aquest rebrot que fins i tot ha sorprès el Fons Monetari Internacional (FMI)”. De fet, tal com s'ha explicat en el marc de la presentació de l’informe anual de l’organisme financer, aquest bon comportament de l’economia ha fet que malgrat que l’FMI havia rebaixat les previsions de creixement fins a un 4,5%, ja anunciés que pròximament les corregirà a l’alça en consonància amb la dada del PIB.

En aquest sentit ha aprofitat per fer la comparativa amb les economies dels països veïns, i va assenyalar que mentre Espanya ha tancat el primer trimestre amb un 6% de creixement, en el cas de França ha estat 0. 

Igualment, ha remarcat que la xifra assolida pel PIB és el reflex del que “veiem amb l’increment dels ingressos de les figures impositives indirectes” En canvi, ha reiterat que tot allò relacionat amb el impostos directes, que prové dels resultats del 2021, és més imprevisible de calcular.

El Govern preveu un dèficit de 30 milions el 2022
El projecte de llei aprovat ahir inclou una disposició addicional que actualitza el pla d’equilibri financer del 2020 al 2025 així com el marc pressupostari del Govern. En aquest sentit, s’ha revisat el resultat pressupostari per a aquest any i si bé s’havia previst un dèficit de 26,5 milions, ara s’ha incrementat fins als 30,3. “És un increment moderat i l’important és que es manté en la línia de la llei de sostenibilitat de les finances públiques que marca que el dèficit no pot ser superior a l’1% de PIB”, ha posat en relleu Jover.

El resultat arriba després de modificar les variables d’ingressos i despeses. D’una banda es preveu incrementar els ingressos gràcies a la imposició directa, sobretot, que passa de 305 a 318 milions. En el cas de les taxes i altres ingressos, es passa d’una previsió de 37 milions a 44. Ara bé, també s’han hagut de corregir a la baixa els diners procedents dels ingressos patrimonials, especialment pels números negatius de FEDA que impedeixen rebre 4,5 milions.

Pel que fa a les despeses, les corrents, degut a la inflació passa de 418 a 436 milions, ha destacat Jover. En el cas de la inversió, es preveu incrementar-la de 2 milions i passar de 37,2 a 39 milions i que a partir del 2023 ja torni a nivells prepandèmia per sobre dels 43 milions.

Quant a l’endeutament, es calcula tancar el 2022 amb un 42,4% (1.286 milions d’euros) i anar-lo reduint progressivament, de manera que el 2023 seria del 40,6%, el 2024 se situaria en el 39% i el 2025 al 37,8%.

PIB
mesos
any

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte