Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la presentació del Llibre blanc de la igualtat, ja editat, al Consell General.
Un moment de la presentació del Llibre blanc de la igualtat, ja editat, al Consell General.

El pla integral per a la igualtat s’haurà de fer cada quatre anys


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Govern haurà de fer cada quatre anys un pla integral per a la igualtat i la no discriminació,  que inclourà, entre d’altres, un pla d’inserció laboral per a les persones en situació de vulnerabilitat, un programa amb mesures específiques de conciliació de la vida personal, familiar i laboral i un pla d’inclusió de persones nouvingudes.
Així ho va detallar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, en la presentació del Llibre blanc de la igualtat, ara ja publicat, a les entitats socials que han participat en la seva elaboració, i en què va voler fer també un balanç de la feina feta des del juny del 2017, quan es van presentar les conclusions del Llibre blanc de la igualtat.
En aquesta línia, Espot, que va assegurar que moltes de les conclusions i prioritats “ja s’han començat a implementar i de forma efectiva”, va insistir en el fet que “la clau de volta” són la llei per a la igualtat de tracte i no discriminació i la llei integral de reconeixement dels drets dels infants i els adolescents i  que, tant en un cas com en l’altre, “ja tenim un esborrany molt avançat”. 
En aquest sentit, el ministre va precisar que el primer dels textos, pendent únicament del tràmit de consulta amb les associacions, s’entrarà a tràmit abans de l’estiu. A més, Espot va avançar també que es presentarà a la comissió legislativa d’Afers Socials, seguint amb la línia d’“aquest treball conjunt i transversal” amb el Llibre blanc de la igualtat.
Al marge dels programes de conciliació de la vida personal, familiar i laboral i d’inclusió de persones nouvingudes, així com del pla d’inserció laboral, que integrarà l’estratègia d’inserció laboral de les persones amb discapacitat treballada els darrers anys, la llei incidirà en les campanyes de sensibilització i crearà i definirà l’Observatori de la igualtat.
Pel que fa al text de la llei dels drets dels infants i els adolescents, el ministre va explicar que s’estan “acabant de recopilar les observacions que tots els actors ens han fet arribar”, tot i que va reiterar la voluntat de l’executiu que “també sigui una realitat aquesta legislatura”.
D’altra banda, Espot va defensar tota la tasca duta a terme en l’elaboració del Llibre blanc,  així com la importància de l’acte d’ahir, i va respondre d’aquesta manera al conseller general del PS Pere López que, a través de les xarxes socials, havia assegurat que no assistiria “a l’enèsim acte de postureig i utilització indeguda de les associacions” i havia lamentat que, “vuit anys després del Pla per a l’igualtat fet pel PS, encara som en fase d’anàlisis i de fotografies”.
Espot va destacar que “tothom és lliure” d’assistir o no a determinats actes, però va considerar que és “un error” no fer-ho, ja que “els autèntics protagonistes” eren les entitats socials  i no pas el Govern o el Consell General. A més, el ministre va recordar que, si s’hagués volgut fer una llei “ràpid i corrent per cobrir l’assignatura”, s’hauria pogut fer només amb els principis generals, tot i que aleshores “hauríem fet un mal favor a la societat”.
Tot i el posicionament de López, el també conseller general del Partit Socialdemòcrata, Gerard Alís, sí que va ser present a la presentació del Llibre blanc de la igualtat.
De la seva banda, la consellera independent i presidenta de la comissió legislativa d’Afers Socials, Sílvia Bonet, va destacar que, “darrere” del treball que es va presentar ahir, “hi ha moltes entitats” que han treballat “voluntàriament i de bon grat i persones que han treballat moltíssim” i que “sempre hi ha d’haver el respecte per les persones que han treballat tantíssim”.

 

pla integral per a la igualtat
cada quatre anys
Llibre Blanc
igualtat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte