Diari digital d'Andorra Bondia
Carles Jordana.
Carles Jordana.

El ple haurà de tornar a votar la delegació al Consell d’Europa


Escrit per: 
Redacció/Agències / FOTO: J.G.

El ple del Consell General haurà de tornar a votar la delegació de la cambra davant el Consell d’Europa perquè, amb el canvi que es va fer per respectar les noves majories parlamentàries després del trencament del grup mixt, ara no hi ha cap membre titular que sigui dona, un fet que vulnera la norma de gènere que estableix l’organisme internacional entre els seus membres titulars. 

I és que, amb la voluntat de respectar el nou pes que té ara el grup mixt amb deu membres, en la votació de la setmana passada Víctor Naudi (SDP) va passar de suplent a titular en substitució de Judith Pallarès (LdA), que va passar a suplent, de manera que van quedar com a titulars el conseller general de Demòcrates per Andorra Carles Jordana i el mateix Naudi i, com a membres suplents, Patrícia Riberaygua (DA) i Pallarès.
Jordana va assegurar que es tracta d’un “error humà” motivat per les “presses” a l’hora de procedir en els canvis per respectar l’altra premissa del Consell d’Europa, que és la proporcionalitat de la delegació respecte a la composició del Consell General. El parlamentari va indicar que, per poder participar en les assemblees d’aquest organisme, cada any s’ha d’enviar la composició de la delegació –un document de poders– abans del 15 de gener.

Arran de la situació al grup mixt, es va demanar una pròrroga fins al 18 de gener, per tenir temps per celebrar una sessió extraordinària per validar els nous membres. “Ningú hi va caure que fent el canvi entre Naudi i Pallarès no respectàvem la regla de la minoria, i ara resulta que estem en fals tot i ser els mateixos”, va afegir Jordana. El conseller va aclarir que el Consell d’Europa ja els va comunicar aquesta circumstància dijous passat i que ahir, data d’inici de la primera assemblea parlamentària del Consell d’Europa de l’any, van aportar una carta en què es comprometien a solucionar-ho. 
Precisament avui, Jordana haurà de donar explicacions davant de la comissió que tracta aquestes qüestions, però va voler deixar clar que la delegació ha pogut treballar amb normalitat. “No estem apartats de res, estem fent les mateixes funcions i podem votar, però hem d’anar a donar explicacions per tal que ens ratifiquin els poders”, va assegurar.

En principi, el Consell d’Europa demanarà a Andorra que torni a canviar i a votar la seva delegació, com a molt tard abans de l’abril, data de la segona assemblea anual de l’organisme.

Estudis CASS
El president del consell d’administració de la CASS, Joan Miquel Rascagneres, compareixerà el 19 de febrer vinent davant de les Comissions Legislatives de Finances i Pressupost i de Sanitat i Medi Ambient conjuntament, per exposar les conclusions de l’informe sobre la sostenibilitat de les pensions, i les diferents simulacions que conté, encarregat per la CASS als experts francesos.

Consell d'Europa
dona
gènere
grup mixt
Consell General

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte