Diari digital d'Andorra Bondia
El pressupost de la Seu per al 2018 arriba gairebé als 14 milions d’euros
El pressupost de la Seu per al 2018 arriba gairebé als 14 milions d’euros

El pressupost de la Seu per al 2018 arriba gairebé als 14 milions d’euros


Escrit per: 
Redacció/Foto: Ajuntament de la Seu d'Urgell

L’equip de govern de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell va presentar ahir el pressupost intern municipal per al proper any 2018, que ascendeix a 13.850.343 euros. Estava previst que es debatés en sessió plenària a les set de la tarda, amb la resta dels grups municipals. Així ho va anunciar l’alcalde urgellenc, Albert Batalla, juntament amb els tres tinents d’alcalde del consistori, Jesús Fierro, Anna Vives i Mireia Font. El pressupost consolidat puja a 17.035.343 euros. A més del pressupost de l’Ajuntament, inclou les partides destinades a HIULS (1.610.000 euros), el Parc del Segre (1.509.000 euros) i Turisme Seu (66.000 euros).   
Batalla va explicar que el pressupost segueix girant entorn a tres eixos fonamentals, la cohesió social, la dinamització econòmica i la millora d’infraestructures de la ciutat: “Una vegada més, el pressupost municipal reflecteix clarament les nostres prioritats de ciutat, que són treballar perquè ningú quedi enrere, activar econòmicament la ciutat, apostar per l’ocupació, millorar i endreçar la ciutat des d’un punt de vista estructural i avançar cap a nous equipaments”. 
Batalla va voler remarcar també que “gràcies a la bona gestió econòmica duta a terme en els darrers anys, per primera vegada des l’any 2014 l’Ajuntament de la Seu d’Urgell pot presentar no només un pressupost per a despesa ordinària, sinó que també compta amb un capítol d’inversions”.
Respecte a la xifra d’aquest pressupost per al 2018, l’alcalde va subratllar que és el pressupost més alt des de fa vuit anys, exactament des de l’any 2010: “Hem passat la pitjor etapa de la crisi més profunda que ha afectat tots nivells de la societat, i ara ja podem dir que estem encarant una certa recuperació econòmica. Això ens permet tenir un pressupost una mica més expansiu, un pressupost que ja incorpora inversions des del punt de partida, i un pressupost que ha de ser una eina que ajudi la ciutat a assolir els tres objectius en què es basa”. 
D’altra banda, la proposta de pressupost municipal per al 2018 ja va ser lliurada a finals del mes de novembre passat a tots els grups polítics municipals que conformen el consistori de la Seu d’Urgell. Tots hi han pogut incorporar les seves propostes. En aquest sentit, Albert Batalla va manifestar que “no tenim la garantia que pugui ser aprovat aquest vespre, però sí que tenim la certesa que l’hem treballat a fons. És una proposta de pressupost generosa i estem oberts al debat”. L’alcalde urgellenc va remarcar també la importància de poder disposar d’un pressupost per  a l’any vinent “perquè la Seu vagi millor”. Recordem que durant l’any 2017 s’ha treballat amb un pressupost prorrogat, per no haver arribat, en el seu dia, a un acord polític, fet que va impedir portar-lo a votació.

Pressupost a l’alça 
Per la seva part, el tinent d’alcalde d’Hisenda, Jesús Fierro, que va abundar en les afirmacions de l’alcalde, va defensar que “es tracta d’un pressupost que va a l’alça, en què els ingressos ordinaris són molt sostinguts. Tot i això, hem apostat un any  més per la congelació dels diferents impostos municipals”. Fierro va explicar que una novetat que presenta el pressupost consolidat és que el pressupost de RàdioSeu s’incorpora al pressupost de l’Ajuntament, a través de diversos capítols, després que s’hagi dissolt el Patronat Municipal de l’Emissora Municipal. 
El tinent d’alcalde d’Hisenda va explicar que l’esforç inversor que fa l’Ajuntament de la Seu d’Urgell per a l’any 2018 és d’1.350.000 euros, dels quals 950.000 euros seran en préstec. “El sanejament de l’Ajuntament és prou ferm, fet que ens permet acudir a l’endeutament. Val a dir, però, que el 2018 amortitzarem 1.300.000 euros”, ha remarcat Fierro. També ha afegit que “això vol dir que la ràtio d’endeutament seguirà baixant i se situarà entre el 67 i el 74%”. Segons Fierro, tal com està encarat el pressupost per al 2018, el resultat de liquidació s’hauria de mantenir sostingut, tant en l’estalvi net com el romanent de tresoreria per sobre del milió d’euros.  
Aquest pressupost, qualificat “d’auster” pel mateix tinent d’alcalde d’Hisenda, no renuncia a les partides vinculades a la cohesió social, com els serveis socials, la llar d’infants o les escoles municipals. També queden intactes les partides adreçades a polítiques de gent gran, infància i joventut, solidaritat i ensenyament. Així, Fierro va destacar que l’any 2018 tindrà lloc a la Seu un esdeveniment extraordinari, com són els Jocs Special Olympics –que organitza conjuntament amb el Comú d’Andorra la Vella–, fet que comportarà l’aportació per part de l’Ajuntament urgellenc d’uns 60.000 euros, aproximadament. 
Pel que fa la promoció econòmica, aquest pressupost aposta fortament per les polítiques d’ocupació, amb un increment de 104.000 euros, que inclou el nou programa d’ocupació, Enfeina’t, que donarà feina a 5 persones; un altre programa de treball i formació que, en col·laboració amb el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, ocuparà unes 15 persones; i la celebració novament del Workshop Ocupacional. També es dotarà una partida per al programa Joves per l’Ocupació, que comportarà l’ocupació de sis joves a l’Ajuntament de la Seu en el servei de jardineria; es continuarà amb els programes de promoció de l’ocupació i els adreçats als autònoms, així com els ajuts a l’obertura d’establiments comercials i una partida per a l’arranjament de façanes del centre històric de la ciutat. A tot això, cal sumar-hi els recursos adreçats a la celebració de la Fira de Sant Ermengol, el Mercat Medieval dels Canonges, el Món Màgic de les Muntanyes i la celebració de la Copa del Món 2018 i el Mundial de Piragüisme l’any 2019, esdeveniments esportius internacionals en els quals l’Ajuntament de la Seu també col·labora econòmicament d’una manera important. 
Respecte a les inversions, compta amb una partida al voltant d’1.400.000 euros, i aquest pressupost té tres objectius: endreçar la ciutat i nous equipaments i inversions al Parc del Segre. El primer punt aposta per vetllar per la seguretat viària i la mobilitat, i inclou  la millora dels carrers Bellavista, Escorxador i Circumval·lació, així com una partida de 100.000 euros al Pla de Camins, la remodelació de la plaça de les Moreres i, alhora, l’arranjament dels jocs infantils que hi ha davant de l’església de Santa Magdalena i la reurbanització de la plaça de l’Arbre de Castellciutat. 
La CUP va explicar en un comunicat que discrepen de l’acció que porta a terme l’equip de govern, tant a nivell de plantejament de prioritats i línies polítiques com de gestió. “Per tant, en cap cas votarem a favor d’aquests pressupostos”. 

pressupost
Seu
gairebé
14 milions
d'euros

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte