Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Jordi Cinca, va informar d’unes dades relatives al cost del lloguer en la sessió de control d’ahir.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, va informar d’unes dades relatives al cost del lloguer en la sessió de control d’ahir.

El preu del lloguer ha pujat un 4,9% de forma global durant l’any 2018


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El preu dels pisos de lloguer va pujar un 4,9% globalment durant el 2018, segons les enquestes elaborades per Estadística per obtenir l’IPC. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va exposar que, tot i que aquestes enquestes no són específiques sobre habitatge, permeten concloure que l’augment registrat l’any passat va ser més important que els anys anteriors i força superior a l’IPC del 2017 (que es va situar al 2,6%).

Així, el 92% de les llars van dir que el preu del lloguer se’ls va actualitzar amb l’IPC, mentre que el 8% van indicar que l’apujada va ser superior a l’IPC. A més, va especificar que només un 2% d’aquest 8% va patir aquest increment arran de la renovació del contracte. Per Cinca, “es pot arribar a la conclusió que el 8% de llars han tingut un augment significatiu amb relació a l’IPC”, un fet que “posa en relleu la problemàtica”. Cinca també va explicar que de cara a aquest 2019, el departament d’Estadística impulsarà tres línies d’anàlisi mentre està en vigor la mesura aprovada pel Govern per la qual es prorrogaran tàcitament tots els contractes que vencin aquest any. D’una banda, es farà una anàlisi més detallada de les famílies que han detectat un increment del lloguer per sobre de l’IPC. A més, es farà una anàlisi de les diferències de preu entre els pisos buits que estan al mercat i els contractes vigents, tenint en compte que s’observen distàncies molt importants entre els dos, va dir el ministre. A l’últim, s’estudiarà la naturalesa dels habitatges buits.

La resposta de Cinca a la pregunta plantejada pel conseller general socialdemòcrata Pere López en la darrera sessió de control al Govern d’aquesta legislatura no va satisfer el polític del PS. López va lamentar la “resistència del Govern a calcular les dades sobre habitatge i el cost de vida” al mateix temps que va qualificar de “poc seriós” que es recorri a unes enquestes utilitzades per al càlcul de l’IPC per informar sobre els preus dels lloguers. La manca de dades “flagrant” també afecta el càlcul dels pisos buits, va recordar López. Sobre aquest aspecte va indicar que el Govern només els ha facilitat un quadre que conclou que hi ha 4.000 habitatges sense comptador de llum. “Vagin regalant impostos a les promocions de lloguer de luxe quan la realitat del país és que hi ha 4.000 habitatges buits”, va afirmar. Davant d’aquest fet, va anunciar que el PS presentarà una moció per instar el Govern a fer un estudi sobre el preu del lloguer el 2018. “Si la principal preocupació del país és aquesta, és del tot inexplicable que Estadística segueixi fent la seva feina com si tot funcionés correctament”, va dir López, que va afegir que “el que el necessita el país és saber els preus del lloguer avui en dia per zones i per tipus d’habitatge”. El conseller general va explicar que la petició d’elaboració d’aquest estudi ve després que el Govern no hagi “volgut, pogut o trobat el temps per calcular el preu de l’habitatge de lloguer el 2018” de forma separada de la resta d’enquestes. El PS té un termini de 24 hores des del consell celebrat ahir per presentar la moció i aquesta s’inclourà en la pròxima sessió, que tindrà lloc dijous que ve. López va indicar que això permetrà veure si conèixer la realitat dels preus dels lloguers preocupa o no els partits polítics.

Descarrega diu que es fa una “interpretació àmplia” de la figura de relació especial

La ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, va justificar que els càrrecs de confiança no només facin tasques d’assessorament sinó també de comandament en base a una “interpretació àmplia” de la figura de relació especial. Descarrega va defensar la legalitat d’aquests càrrecs perquè estan regulats a través de la Llei de la Funció Pública al mateix temps que va destacar que aporten experiència del sector privat. Quant a la figura de coordinador, la ministra va explicar que no es recull a cap norma però ha estat utilitzada pel Govern habitualment des de fa anys. Descarrega també va insistir en diferents ocasions que “tots els governs sense excepció han fet una interpretació àmplia” de la figura de relació especial.
El conseller general socialdemòcrata Pere López, però, va recordar que la llei estableix que aquests càrrecs només poden fer tasques d’assessorament tot i que avui Estadística; Funció Pública; Cultura, Joventut i Esports; el gabinet jurídic, el gabinet del cap de Govern; i Afers Socials estan en mans de “no funcionaris”. Per López, això comporta un problema d’alegalitat i, en segon terme, suposa la construcció d’una Administració “al seu servei [del Govern] i no al servei dels ciutadans”, ja que acataran la voluntat de l’executiu. 
Descarrega va atribuir el posicionament del PS a la voluntat de “fer costat” als sindicats després que el Sipaag entrés un escrit de denúncia a la fiscalia perquè investigui l’ús dels càrrecs de confiança. La ministra va assegurar que el Govern no ha abusat d’aquesta figura i es va mostrar en espera del pronunciament de la justícia amb relació a aquesta qüestió.

preu
lloguer
2018

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte