Diari digital d'Andorra Bondia
El text prohibirà també la promoció o el regal de productes de tabac.
El text prohibirà també la promoció o el regal de productes de tabac.

El preu mínim del tabac es fixarà a partir del diferencial amb Espanya


Escrit per: 
Agències/Foto: Jonathan Gil

Andorra finalment establirà un preu mínim del tabac i ho farà a partir del diferencial de preu actual més petit respecte als dos països veïns, és a dir, respecte al preu espanyol. Així ho estableix el projecte de llei de regulació de l’establiment de preus mínims de venda dels productes del tabac que l’executiu va aprovar en el darrer consell de ministres i que s’entrarà al Consell General pel tràmit d’urgència.
La nova normativa obligarà a tots els comerços que venguin tabac i també productes relacionats a fer-ho a partir d’un preu mínim i també prohibirà la promoció o el regal de productes del tabac. A més, el document estableix una limitació del valor dels articles que s’utilitzin per promocionar els productes del tabac a un 5% del preu de venda al públic del mateixos articles que es pretenen promocionar. 
D’aquesta manera, l’executiu fixa per primera vegada una llista de preus mínims i intenta així complir amb el compromís de no augmentar el diferencial respecte als països de la Unió Europea, seguir lluitant contra el frau i el contraban i preservar “la competitivitat sense impulsar uns preus que siguin agressius que ens van fer entrar en la deriva d’un creixement del contraban, que es produeix sobretot al Pas de la Casa”, segons va ressaltar el ministre portaveu.
Jordi Cinca, tot i no avançar quin preu s’establirà a partir d’ara, va exposar que la idea és mantenir el diferencial actual a la vegada que s’impedeix que a la llarga es pugui augmentar i, per tant, abaixar el cost d’un cartró o paquet comprat a Andorra. Per tant, tot fa pensar que el preu que respecti el diferencial amb Espanya serà el que es mantindrà. Cinca va voler deixar clar que aquest nou text legal no afecta “en res” la implementació de taxes i impostos relacionats amb el producte i que el Govern els seguirà implementant en funció dels increments als països veïns.
Serà una comissió, formada per dos representants del Govern, un fabricant de tabac i un representant dels comerciants, qui haurà d’establir el primer preu mínim del paquet per categoria i marca i haurà de ser una decisió presa per unanimitat. S’elevarà a l’executiu i aquest l’aprovarà, si creu convenient la proposta. Un cop aprovada aquesta llista de preus mínims la comissió es dissoldrà i la revisió del preu mínim es podrà produir sempre que hi hagi un augment de preu en el país veí i que hi hagi el diferencial més baix. En aquests casos, el Govern aprovarà la modificació mitjançant un decret.
El projecte de llei també preveu sancions de fins a 60.000 euros per a aquells que no compleixin o fins i tot la retirada de la llicència. Cinca va assegurar que el text compta amb el “ple suport de la indústria” i “un ampli suport en el sector comercial”, ja que en aquest segon cas, va puntualitzar el ministre, és evident que “no ens hem pogut reunir amb tots els comerciants” i pot haver-hi “qui pot pensar diferent”.
Així mateix, el ministre portaveu va remarcar que el projecte de llei aprovat permet la durabilitat del negoci del tabac al llarg del temps. Pel que fa al gran diferencial de preu que hi seguirà havent amb França, Cinca va argumentar que el que fa l’executiu és lluitar i preservar la competitivitat de la indústria.

preu mínim
tabac
diferencial
fixarà
Espanya

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte