Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, ahir al Consell General.
El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, ahir al Consell General.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, durant la maratoniana sessió parlamentària d’ahir.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, durant la maratoniana sessió parlamentària d’ahir.

El primer intent per abordar “amb consens” les pensions s’encalla


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

Malgrat la coincidència de totes les formacions en la necessitat d’abordar la reforma del sistema de pensions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social per garantir-ne la viabilitat, la proposta d’acord per al foment d’un pacte d’Estat per a la sostenibilitat de les pensions, esmenada des de la mateixa majoria i també per part del Partit Socialdemòcrata, va quedar encallada i ni tan sols va arribar a votar-se, en espera de trobar una transacció que satisfaci uns i altres.

I és que el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, en la defensa de la seva esmena, va acusar els grups de la majoria d’apel·lar al consens però de fer exactament tot el contrari pretenent que una qüestió com la reforma del sistema de pensions es decideixi “en la comissió legislativa de Finances i per majoria simple”. En aquesta línia, López va recordar que el 2017 es va acordar crear una comissió a tres bandes,  Consell General, Govern i CASS, per tractar la qüestió i també que el febrer de l’any passat el titular de Finances va convocar diferents agents polítics, però també socials, per veure com abordar el tema. I va demanar-se què ha canviat fins ara perquè es faci “una proposta d’acord unilateral”, fet que va lligar al Fons Monetari Internacional, que al seu informe sobre Andorra assenyalava que les reformes previstes al sistema de pensions anaven en la bona direcció, i es va demanar si s’havia compartit algun tipus d’informació amb l’FMI i no en canvi amb els parlamentaris. La insinuació de López va fer reaccionar el ministre de Finances, Eric Jover, que va negar que l’organisme internacional “hagi demanat ni exigit cap element en relació amb el sistema de pensions”.

Per la seva part, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, va acusar López de “no haver llegit” o “no haver volgut entendre” la seva proposta, i va insistir que la pretensió és només la de crear una comissió d’estudi per tal de “poder tenir tota la informació dels experts per tenir clarament l’origen de la problemàtica i les possibles decisions” amb la finalitat de poder prendre les decisions més “ponderades” i “raonables” possible.

Així mateix, Enseñat, que va assegurar que l’esmena dels socialdemòcrates “destrueix la nostra proposta”, es va mostrar disposat a parlar dels terminis i fins i tot de qui ha de formar part de la comissió d’estudi.

També el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, i el de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, van defensar la proposta d’acord insistint que “no es fa d’esquena a ningú”, sinó que “es vol treballar amb tothom”, i refermant la necessitat de “posar ja fil a l’agulla” per afrontar d’una vegada per totes “aquesta assignatura pendent”.

Des de Terceravia, Josep Pintat va fer una crida a “no espantar la ciutadania”, ja que fins ara els estudis actuarials que s’han fet sobre el sistema de pensions “han errat”. Així mateix, va recordar que des de la CASS s’ha encarregat un nou informe actuarial i va assegurar que la seva formació sempre “tindrà la mà estesa per fer pactes d’Estat”, si bé cal començar “per debatre quin ha de ser el punt de partida”. I en aquest sentit va incidir en la importància de “definir quin sistema volem de pensions” recordant que l’objectiu d’aquest ha de ser “garantir un nivell de vida digne a la persona un cop es jubili” i que per aconseguir aquest objectiu ha de ser “sostenible, suficient i equitatiu”.

Veient la disposició dels grups per buscar una transacció al text de la proposta d’acord i poder ser votada favorablement per totes les forces, la síndica general, Roser Suñé, va decidir suspendre la sessió durant vint minuts per tal que es pogués negociar. No obstant això, i després de més de quaranta minuts sense que les formacions arribessin a cap acord en relació amb el text, es va optar per deixar aquell punt de l’ordre del dia obert i continuar amb el següent. D’aquesta manera, la proposta d’acord per al foment d’un pacte d’Estat per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS s’acabarà de debatre i votar en la sessió prevista per dijous vinent.

Al tancament de l’edició, els parlamentaris iniciaven el debat del projecte de llei del Codi de la circulació, text que, tret de sorpreses de darrera hora, havia de comptar amb el suport de tots els grups.

primer
intent
abordar
“amb consens”
pensions
s’encalla

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte