Diari digital d'Andorra Bondia
El programa per als agressors serà voluntari a l’inici i arrencarà al gener
El programa per als agressors serà voluntari a l’inici i arrencarà al gener

El programa per als agressors serà voluntari a l’inici i arrencarà al gener


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El programa per a la promoció de les relacions no violentes, destinat als agressors, arrencarà durant el mes de gener i la intenció és que, ara per ara, sigui voluntari per a aquestes persones. Amb tot, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va explicar que el Govern no descarta que en un futur es pugui incloure en el catàleg de penes o mesures que poden imposar els tribunals de forma obligatòria. Així, va indicar que, amb la prova pilot que es posarà en marxa en les properes setmanes, es valorarà “si funciona” i, si és així, es plantejaria ampliar-ne l’abast.
Aquest programa anirà destinat a les persones que cometen actes de violència de gènere o domèstica i l’objectiu és “ajudar-los a no reiterar aquest patró de conducta”, va dir Espot. El ministre va defensar que aquesta iniciativa és “cabdal”, ja que està demostrat que els agressors solen reincidir. “Sabem que això correspon a un patró de conducta que és reiteratiu en el temps”, va dir i va afegir que, per tant, aquest és “un dels mecanismes importants de prevenció de la violència de gènere”.
Espot va especificar que el programa estarà adreçat a qualsevol persona que cometi un acte de violència de gènere, ja sigui algú que estigui complint condemna, algú en llibertat provisional o algú que no tingui una causa penal incoada, perquè “algú pot cometre un acte de violència de gènere que no sigui delictiu”, com ara una agressió verbal. Tots ells rebran “suport psicològic, social i, si calgués, un suport jurídic” per evitar que reincideixin.
 Ara per ara, es començarà amb un grup relativament reduït d’homes, per comprovar que el programa té una “utilitat efectiva” i, més endavant, si és necessari, ja s’ampliarà. En tot cas, Espot va subratllar que iniciatives com aquesta ja es porten a terme en altres països i s’han demostrat efectives. El ministre va explicar que ja s’han contractat dues persones per desenvolupar el programa i que només falta acabar de definir-ne els continguts. 
Aquest va ser un dels aspectes analitzats per la Comissió Nacional de Prevenció de la Violència de Gènere i Domèstica, que es va reunir ahir. En la trobada, també es va tractar dels protocols que s’estan ultimant amb diferents entitats i la guia de col·laboració, que recull tots aquests protocols entre els diferents departaments i organitzacions implicades en la prevenció, l’assistència i la persecució de la violència de gènere (com són la policia, l’administració de justícia i el ministeri fiscal, el ministeri de Salut i el d’Educació i l’Associació de Dones d’Andorra i Stop Violències). La intenció és presentar-la al gener i reflectirà els circuits d’actuació entre els diferents actors implicats en la matèria.
Quant a les campanyes de prevenció de la violència de gènere, Espot va defensar que la partida que s’hi destina cada cop és més important. Així, va destacar la campanya impulsada amb el BC MoraBanc Andorra, que té per objectiu arribar a un públic jove (s’hi han destinat 4.000 euros), la que es va realitzar l’any passat amb l’ADA o un conte infantil que pretén eliminar els rols de gènere i lluitar contra els estereotips i micromasclismes, que “són el germen de la violència de gènere” (2.500 euros). El ministre va afirmar que “de vegades no és la quantia econòmica, sinó que és un tema de proactivitat”, tal com ha succeït amb el MoraBanc. Tot i això, va defensar que, si es té en compte la vessant econòmica, ara s’estan fent més esforços que en el passat en polítiques d’igualtat. Així ho demostra l’estructuració d’una àrea dins del Govern específica per a aquesta qüestió.

El punt d’intercanvi de menors, el mes que ve

Andorra tindrà, a partir de principis de l’any que ve, un nou  recurs que servirà de punt d’intercanvi i de supervisió de visites dels menors per a aquelles parelles separades en les quals hi hagi una relació conflictiva. El servei de trobada familiar, com s’anomena, s’ubicarà a la segona planta de l’edifici de Clara Rabassa, a Andorra la Vella, on s’han adequat els locals per a aquesta funció. El personal ja s’ha incorporat i ara està acabant unes formacions en diferents serveis de trobada familiar espanyols, que són “referents en la matèria”, va dir ahir Espot. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va explicar que el reglament que regularà aquest servei ja s’ha tancat amb el vistiplau de la fiscalia i la Batllia.

programa
afgrressors
voluntari
arrencarà
gener
a l'inici

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte