Diari digital d'Andorra Bondia
Les instal·lacions de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Les instal·lacions de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

El programa de cribratge del càncer de mama permet detectar 18 casos


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El càncer de mama és un dels tumors que es diagnostica amb major freqüència entre les dones. És per aquest motiu que es considera un dels principals problemes de salut pública a Andorra i als països de l’entorn i davant d’això, el Govern va impulsar fa deu anys un programa de detecció precoç. En la darrera ronda de cribratge, que es va iniciar l’any passat, s’han trobat 18 afectades per aquesta malaltia. També s’ha registrat un increment de la participació en el programa. En concret, entre el 2018 i fins al setembre d’aquest any, hi han pres part el 51,46% de les 9.600 dones que es troben en la franja d’edat compresa entre els 50 i els 69 anys a les quals es va contactar perquè hi participessin.
Cal recordar que el programa està destinat a dones d’aquesta edat i ofereix una mamografia de cribratge gratuïta cada dos anys. Amb aquesta prova es vol reduir la mortalitat associada a la malaltia, ja que, tal com recorden des del ministeri de Salut, les possibilitats de curació augmenten si el càncer es detecta en els seus estadis més inicials. Gràcies al programa s’han pogut detectar 101 casos de càncer de mama en una dècada. Cal posar en relleu que la participació en aquesta iniciativa ha anat creixent des que es va posar en marxa, el 2008. Així, en la primera ronda hi van prendre part el 19,74% de les dones que van rebre una carta en què s’informava que es podia accedir a una mamografia gratuïta (en aquell moment, el ministeri es va adreçar a 8.293 dones i es van fer tan sols 1.637 mamografies). En la següent ronda, la participació va pujar al 29,73% (es van enviar 8.742 cartes i es van fer 2.599 mamografies); el 2012-2012 aquesta va ser del 38,72% (9.259 cartes i 3.585 mamografies); i tot seguit es va situar al 43,76% (9.714 cartes enviades i 4.251 mamografies fetes). La ronda que es va fer el 2016-2017 va aconseguir arribar al 49,46% de participació (es van enviar 10.145 cartes i es van fer 5.018 mamografies). Ara s’ha pogut superar la meitat del públic objectiu. Totes les mamografies són interpretades per dos radiòlegs independents, que informen la pacient que ha de fer estudis complementaris en cas que sigui necessari. 
L’any passat, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va diagnosticar 37 casos de càncer de mama i una cinquantena de dones van ser ateses per aquesta afectació a l’hospital de dia o al servei d’oncologia. 
Per altra banda, des del Govern es va recordar que amb motiu del Dia mundial del càncer de mama s’organitza per demà una jornada que inclou taules rodones, conferències i una exposició de fotografies que oferiran una visió global d’aquesta malaltia.
Així mateix, en el marc de la setmana contra el càncer de mama organitzada per Assandca, demà, a les 18 hores, el partit del MoraBanc Andorra, que s’enfronta al San Pablo Burgos, comptarà amb una sorpresa. Com també ho farà l’FC Andorra, que ha convocat la ciutadania el 20 d’octubre, a les 16 hores. Les activitats finalitzaran el dia 27 amb la celebració de la 6a Caminada contra el càncer.

programa
cribatge
càncer
casos
detectar
permet
mama
càncer de mama

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte