Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Carles Álvarez, i el secretari d’Estat, Joan Antoni León, van presentar ahir la llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang.
El ministre de Salut, Carles Álvarez, i el secretari d’Estat, Joan Antoni León, van presentar ahir la llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang.

El projecte de llei d’òrgans preveu un programa de donació de medul·la


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El consell de ministres va aprovar ahir el projecte de la llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang, que regula per primera vegada la donació, un text que preveu l’establiment d’un programa de donació de medul·la òssia en col·laboració amb l’Estat espanyol.
Així ho van explicar ahir el ministre de Salut, Carles Álvarez, i el secretari d’Estat de Salut, Joan Antoni León, que van precisar que s’està negociant amb la Fundació Josep Carreras perquè els ciutadans del país puguin inscriure’s al registre de donants que gestiona (Redmo), un acord que es podria tancar abans de l’estiu. Tot i aquesta aposta, Álvarez no va descartar que en un futur Andorra pogués tenir el seu propi registre que, en tot cas, estaria també connectat al Redmo.
Segons va explicar León, el text, que entrarà en breu a tràmit parlamentari, s’ha fet prenent com a base les directives europees que regulen la qualitat i la seguretat dels òrgans, les cèl·lules i els teixits i la sang, i un cop s’aprovi permetrà establir convenis amb altres països perquè es pugui procedir a l’explantació d’òrgans i teixits de difunts al país i que aquests puguin ser utilitzats en trasplantaments per a aquelles persones que els puguin necessitar.
D’altra banda, i tal com va avançar el ministre en comissió parlamentària, el text, que “respon a la demanda de la societat per poder donar òrgans i teixits, estableix que en cas de mort qualsevol persona tingui la consideració de presumpte donant si no ha manifestat en vida la seva oposició a la donació, o si no s’hi oposa la família. En aquest sentit, Álvarez, que va remarcar que caldrà establir acords amb els països que puguin ser donants o receptors d’òrgans, va defensar que s’ha optat pel sistema que utilitzen a Espanya i que els ha servit per ser “un país capdavanter en la donació d’òrgans i en trasplantaments”. A més, va destacar que davant un possible donant un equip de professionals exposarà a la família per què hauria d’acceptar l’extracció d’òrgans.
Així mateix, i tenint en compte les possibilitats de desenvolupament del sector biotecnològic al país, el text regula també les activitats dels establiments de teixits i defineix els medicaments de teràpia avançada i els requisits per fabricar-los i utilitzar-los.
El projecte de llei regula també la donació de sang i els requisits que han de complir els centres i els serveis de transfusió, i dona un marc legal equivalent al dels països del nostre entorn amb els que es duen a terme aquestes activitats. Tot i això, el ministre va destacar que les campanyes de col·lecta es continuaran fent amb la col·laboració dels bancs de sang dels països veïns.

“No és fàcil corregir les irregularitats del SAAS”

Després que el Tribunal de Comptes, en el seu informe de fiscalització del tancament de l’exercici 2016, hagi posat de manifest que es continuen cometent irregularitats al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), el titular de Salut, Carles Álvarez, va assegurar que “es tenen en compte” les recomanacions de l’organisme fiscal i que es treballa per millorar certs aspectes i reduir el nombre de consideracions.
Tot i així, el ministre va admetre que “no és fàcil canviar d’un dia per l’altre determinades pràctiques” i va recordar que per les seves pròpies característiques el SAAS “està sotmès a molta pressió” i “de vegades costa complir al peu de la lletra aquestes recomanacions”.

projecte de llei
òrgans
donació
dedul·la
programa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte