Diari digital d'Andorra Bondia

El PS abandona la taula sobre l’avortament “perquè no ha servit per a res”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: M.P.

El PS ha decidit abandonar la taula de treball que es va crear fa un any per intentar avançar pel que fa a la despenalització de l’avortament al Principat. Així ho han anunciat aquesta tarda la consellera general Judith Salazar i la coordinadora de la JSA, Maria Nazzaro, perquè considera que “no ha servit per a res” i tenen la sensació que “ens han aixecat la camisa”. També han trencat el silenci que havien pactat en considerar que la lleialtat que se’ls havia demanat des del Govern, “no se’ns ha donat a canvi”.

Salazar ha estat molt crítica amb el funcionament de la taula. “Al cap d’un any l’evidència és que no s’ha fet res”, ha afirmat, recordant que inicialment s’havia previst poder avançar en alguns aspectes aquesta mateixa legislatura, “però ens trobem en el mateix punt on estàvem”. De fet, ha assegurat que de les “4 o 5” vegades que s’hauria reunit la taula, la majoria havia estat a iniciativa socialdemòcrata.

En aquest sentit ha recordat que el mes de desembre va tornar a insistir, ella mateixa, al cap de Govern sobre la taula, però “se’m va dir que estaven en espera d’una visita amb el nunci papal que s’havia de fer al gener. Però no n’hem sabut res més”. I se’ls ha esgotat la paciència. Tenint en compte el context d’eleccions, s’han volgut explicar perquè “la gent entengui perquè ens desentenem d’una taula que ha estat absolutament estèril, no ha donat fruits, no s’ha avançat, no ha arribat a consensos i per tant, retornem al nostre plantejament de partit”. Que no és altre, com ha recordat Nazzaro, que defensar “un avortament lliure amb uns terminis màxims per fer-ho”.

La consellera socialdemòcrata considera que la creació de la taula de treball ha estat només un gest de cara a la galeria i no ha amagat que “tenim la sensació que ens hem deixat aixecar la camisa”. I és que ha insistit que per “lleialtat”, des del PS es va decidir “mantenir un perfil baix pel que fa a l’avortament públicament perquè crèiem que estàvem treballant perquè les coses avancessin” i per tant, es va deixar de banda la defensa dels postulats socialdemòcrates, sobretot, exercint la tasca del control parlamentari.

Judith Salazar ha recordat que inicialment es treballava amb dues vies: treure del Codi Penal els dos articles que fan referència a l’avortament i poder incloure aquesta pràctica a la cartera de serveis de la CASS, sempre que es produís fora del país (mai es va arribar a tractar la possibilitat d’estendre la pràctica al Principat). Amb aquestes premisses se’ls va proposar encarregar un estudi al catedràtic de Dret de la Universitat de Comillas, Federico de Montalvo, que també ha assessorat l’Executiu amb altres textos legals. Els socialdemòcrates hi van accedir, “tot i que després ens vam assabentar que l’informe ja feia temps que estava fet”, ha explicat Salazar.

Tot i aquest plantejament inicial “no hem vist cap tipus d’intenció que això esdevingués una realitat”, ha manifestat, qüestionant el fet que “sempre es diu què hem d’esperar què diu el Vaticà”. Des del seu punt de vista, qui s’ha de pronunciar és “el poble andorrà a través del vot o a través d’un eventual referèndum”, per tant, ha criticat “l’actitud bastant infantil per part de la majoria”.

 

Copríncep
Les dues representants socialdemòcrates no han volgut entrar en “escenaris de política-ficció” sobre si el Copríncep episcopal deixaria el seu càrrec o no en cas de despenalitzar l’avortament al Principat. Amb tot, preguntades sobre si des del PS se li ha traslladat la qüestió, ha recordat que en una trobada pels volts de Nadal “jo mateixa li vaig treure el tema i ell no en va voler parlar”. Salazar ha apuntat que en algunes ocasions sembla que ha manifestat que ell es mantindria fidel a la Constitució però “altres ens diuen que no és ben bé això”.

Andorra
coprincep
avortament
PS
taula
despenalització

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

El socialistes fan sempre igual, o es exactament el que ells volen o sino marxen , diuen q no, voten en contra…. Per ells no hi ha escala de grisos…. Es dogma. Quina pena ser tan intransigent
Una taula de treball només té sentit si hi ha treball. Estic cansat que certs temes (sexualitat, avortament) s’hagin de tractar en veu baixa, rollo “low-key”, no fos cas que algú se’ns enfadi. Cal regular l’avortament. Si els Coprínceps no hi tenen objecció, fantàstic. Sinó, república. A mi, si em fan triar entre tradicions o drets, em costa ben poc decidir.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte