Diari digital d'Andorra Bondia
Pere López i Gerard Alís en la roda de premsa d’aquesta tarda.
Pere López i Gerard Alís en la roda de premsa d’aquesta tarda.

El PS abandona l’acord polític per les negociacions amb la Unió Europea


Escrit per: 
M. P. / Foto: PS

El Partit Socialdemòcrata ha anunciat aquesta tarda que ha decidit posar “punt final” en la seva participació en l’acord polític per les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Ho han explicat el president del PS i candidat a cap de Govern a les pròximes eleccions, Pere López, i el primer secretari del partit, Gerard Alís, que han deixat clar que la decisió “no suposa cap modificació sobre la nostra proposta política de signar un futur acord d’associació amb la UE”.

López ha assegurat que tenen “una llarga llista” de motius per adoptar aquest posicionament i n'ha desgranat una bona part. Al seu entendre “no s’està duent bé la negociació, el cap negociador no té el perfil adequat”, ha remarcat, tot assegurant que ha estat “una errada important” deixar de banda el ministeri d’Afers Exteriors. De la mateixa manera es considera que no s’està fent la pedagogia necessària per al conjunt de la ciutadania “i aquest fet genera reticències importants per la manca de transparència i d’informació”.

El president de la formació ha assegurat que “se’ns ha amagat, no s’ha dit la veritat o se’ns ha mentit sobre l’existència o no de determinats documents”, i ha recordat l’episodi ja denunciat en una compareixença al Consell General en relació amb un document en el qual es manifestaven “molts dubtes sobre el nostre sistema de supervisió bancària”.  També ha citat un document que hauria elaborat el Banc d’Espanya en el mateix sentit.

D’altra banda, s'ha denunciat que s’han intentat “emmudir veus dissonants i opinions diferents” relacionades amb les visites dels responsables polítics de la Comissió Europea i dels equips negociadors. De la mateixa manera, s’entén que no s’ha donat el paper actiu que caldria a la Cambra de Comerç, patronals, sindicats i altres agents econòmics. En resum, “el Govern i el cap de Govern han estat molt lluny de la lleialtat mostrada pel PS i que no ha estat corresposta”, ha sentenciat López.

Al seu torn, Alís ha remarcat que “seria un fracàs que sortís un no al referèndum”, per la qual cosa es pensa que no poden continuar formant part de l’acord polític “quan creiem que pot perjudicar el conjunt del país. Hem de fer un pas enrere per poder exposar el que és necessari i treballar perquè el conjunt de la ciutadania accepti que l’acord és necessari per al futur econòmic”.

Sobre el moment escollit per fer el pas, López ha remarcat que “la negociació encara està oberta” i que tots aquells elements que generen una major discrepància s’ha acordat negociar-los després de les pròximes eleccions. Per tant, “tenim el convenciment que la nostra decisió no perjudica la negociació”. En trobar-se al tram final de la legislatura es considera que “som a temps de revertir unes circumstàncies que ens aboquen a escenaris molt complicats, com ara un mal acord o un no en un referèndum”, motiu pel qual s’ha decidit explicar als ciutadans i als agents econòmics què és el que ha passat amb la negociació. Es busca poder fer “un canvi de rumb” en les negociacions, tant internament com externament, de cara a la pròxima legislatura. 

Tot i així, ha admès que fa mesos que els diferents òrgans de direcció del partit estaven avaluant la decisió i que han prioritzat la lleialtat. “Però arriba un punt que la situació s’ha convertit en insostenible i per tant, calia fer aquest pas”. López ha assegurat que “estem molt preocupats” per com van les negociacions i entenent que és “absolutament necessari aquest toc d’alerta”, també per deixar clar davant dels actors econòmics i socials que no s’està d’acord amb les maneres de procedir del Govern. En cas contrari es podria donar la “confusió que hi ha unitat política sobre els termes de l’acord i en com s’està portant la negociació”.

Voluntat d’acord
Tant López com Alís han reiterat en diverses ocasions el posicionament del PS sobre l’acord d’associació, al qual són totalment favorables. “Seguim creient que cal buscar l’encaix dins de la UE i continuar treballant en la negociació de l’acord”, ha defensat Alís, recordant que és un aspecte que “fa anys que portem al programa electoral”. “Va del futur del nostre país”, ha justificat, insistit un cop més que la manca d’informació “fa que perdis la confiança”. Alís ha arribat a dir que s’han sentit “traïts” i que no poden anar a defensar quelcom “que ve desvirtuat perquè des de la majoria s’oculta informació”. 

PS
acord d'associació

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Gens transparent aquesta negociació i si es així, em demano que ens deuen voler ocultar...
Per lo que fa, es igual que abandoni o dissolgui el partit, cap iniciativa que aporti res de progresista, tan sols discuteix (punt a dalt, punt abaix) les propostes d'un capitalisme exacerbat que sempre ha imperat en aquest país. Tirem d'exemple, SINDICATS, carro conduit per CENTURIÓ (Govern) tirat per cavalls domesticats en les seves quadres, que ha dit el PS al respecte? que està fent? RES, dons el mateix en les negociacions. Altre exemple, LLOGUERS, que ha dit? que diu? RES (que si s'han de baixar un punt i crear guetos amb edificacions concretes) PENÓS !!! que es dediquin a altra cosa....

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte