Diari digital d'Andorra Bondia

El PS acorda que els temes d'abast nacional de les reunions de cònsols es debatran abans al partit


Escrit per: 
Agències/Foto:N.M.

El primer secretari del Partit Socialdemòcrata, Ferran Goya, ha anunciat aquest dissabte, després de la reunió del comitè directiu del PS, l'acord al que han arribat entorn a la posició del partit quant a la funció de la reunió de consols.

Aquest acord estableix que les reunions són per tractar la mancomunitat dels serveis i debatre les necessitats comunes, però que cal que els cònsols socialdemòcrates debatin les polítiques transversals amb tots els consellers de Comú i que els aspectes d'abast nacional es debatin amb el partit i es coordinin amb el grup parlamentari. Goya ha explicat que hi ha aspectes que cal aclarir prèviament amb el partit, però que en altres àmbits els elegits comunals han de tenir certa autonomia.

La reunió del comitè directiu del PS, ha estat oberta també a elegits comunals i ministres que no formen part d'aquest organisme intern, ja que l'eix central de la trobada era el debat generat entorn a la reunió de cònsols, per al qual s'ha arribat a un acord. Segons ha explicat el primer sectretari del partit, Ferran Goya, 'd'una banda es confirma que les reunions de cònsols són el marc escaient per endegar i gestionar la mancomunitat de serveis, debatre sobre les necessitats comunes i procedir a la coordinació puntual de serveis'. D'altra banda, però, s'ha determinat que 'cal reforçar la coordinació entre els elegits comunals  perquè les politiques transversals siguin debatudes prèviament i els consellers de Comú de l'oposició puguin manifestar la seva opinió i recollir les informacions que potser no reben als seus comuns'.

Quant a la relació amb el partit s'ha pactat que els elegits comunals coordinaran amb el grup parlamentari les iniciatives d'abast nacional i aquestes també seran debatudes en les comissions de treball del partit. Finalment, Goya ha dit, en la roda de premsa posterior a la trobada, que l'acord encomana al comitè executiu la coordinació entre els elegits comunals per facilitar l'intercanvi periòdic d'informació i assegurar la cohesió política i la comunicació.

El primer secretari del PS ha aclarit que no es tracta d'impedir als cònsols que prenguin decisions, perquè 'tenen una responsabilitat' i 'una certa autonomia' en molts aspectes, però que hi ha altres temes que cal que els tractin amb el partit, sobretot si són qüestions d'àmbit nacional que afecten directament al grup parlamentari. Goya ha remarcat que la reunió de cònsols és necessària perquè han de coordinar-se conjuntament en molts aspectes, però que 'no hi ha una llei que en reguli la seva funció', i que això no pot suposar que 'es converteixi en un òrgan decisori'. Ha remarcat que 'no pot ser que hi hagi òrgans que s'apropiïn de decisions que pertoquen a altres', i que potser per això la via que s'hauria de prendre és la d'institucionalitzar la reunió de cònsols.

Goya defineix la reunió de cònsols com a poc transparent
La institucionalització de la reunió de cònsols és un aspecte que s'ha tractat en la reunió d'aquest dissabte però no s'ha acordat res perquè 'no es pot prendre cap decisió entorn això ja que afecta als cònsols de tots els partits, no només els del PS i per tant els socialdemòcrates no poden decidir sols', segons ha explicat Goya. A més, el primer secretari ha recordat que els cònsols no es voten, sinó que els ciutadans el que trien és el consell de Comú, i que 'convertir un organisme poc transparent en un òrgan decisori seria un flac favor a la democràcia'.

Diversitat d'opinions al partit
Quant a la tribuna que la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va escriure al Diari d'Andorra en la que criticava la manca de respecte de l'opinió contrària i el debat polític, Goya, com a portaveu del comitè directiu només ha volgut dir que el debat d'avui al PS, amb unes 60 o 70 intervencions de 25 persones diferents demostra que al partit es pot debatre, es poden expressar opinions, i que a més tenen la capacitat d'arribar a acords.

Pel que fa a les declaracions del cap de Govern, Jaume Bartumeu, el passat dijous a la tarda, en què va anunciar que només parlaria d'eleccions anticipades un cop el pressupost hagués estat refusat, el secretari del PS ha dit que el partit ho entén, i que és lògic que no s'anunciï una data fins que arribi el moment. Tot i això, ha assegurat que la intenció no és que s'aprovi el pressupost de mínims per 'apoltronar-se' al poder sinó que un cop s'hagin aprovat les lleis fiscals i el pressupost, es dissoldrà igualment el consell però facilitant les coses a qui hagi de governar la propera legislatura. És per això que Goya ha manifestat que espera que 'CR arribi a veure la necessitat del pressupost de mínims'.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte