Diari digital d'Andorra Bondia
El PS acusa el Govern de “portar el país a la deriva” amb la seva gestió
El PS acusa el Govern de “portar el país a la deriva” amb la seva gestió

El PS acusa el Govern de “portar el país a la deriva” amb la seva gestió


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els tres consellers generals del Partit Socialdemòcrata van mostrar ahir la preocupació per la gestió de l’actual executiu demòcrata, que “està acumulant moltíssimes errades i en qüestions que no són menors”, segons va assegurar Pere López, i el van acusar de “portar el país a la deriva”.
En aquest sentit, López va retreure al Govern els “constants pedaços”, que no fan res més que provocar “nous errors”, i la manca d’un projecte polític, la improvisació i l’incompliment reiteratiu de lleis i reglaments, així com la falta de lideratge i capacitat de donar resposta per capgirar la situació. “DA va néixer sense projecte, ha governat sense projecte tota una legislatura amb decisions errònies i continua sense projecte”, va afirmar López.
Per exemplificar totes aquestes acusacions, els parlamentaris del PS van presentar El decàleg d’errades de DA, un document que recull en deu àmbits tots els “errors” que s’atribueixen a l’executiu taronja i a la majoria parlamentària que li dóna suport.
Així, segons va precisar Rosa Gili, el primer àmbit faria referència a la imatge internacional del país, una imatge “tocada” arran de la vinculació del ministre de Finances, Jordi Cinca, amb els papers de Panamà, la poca transparència en la gestió de la crisi de Banca Privada d’Andorra, l’aparició novament en una llista negra de paradisos fiscals de la Unió Europea i la “mala gestió” en la distribució dels euros nacionals.
La reforma sanitària “encara pendent” és un altre dels retrets dels parlamentaris del PS. En aquest sentit, Gili va recordar que l’anterior legislatura “amb 22 consellers no es va fer res” i en “el primer any d’aquesta, amb 15, tampoc”. Així mateix, la consellera general va incloure també en aquest àmbit les “greus” irregularitats detectades en els comptes del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària i la “manca d’acció” per solucionar-les i depurar-ne les responsabilitats, així com la “pèssima gestió” de la intoxicació generada per l’aigua de la Font d’Arinsal.
Gili es va mostrar també molt crítica amb la gestió de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), i va assegurar que des de la modificació de la llei el 2014 “cada vegada s’ha fet més retallades”, com per exemple en les pensions d’invalidesa, i s’ha exigit més als assegurats, com l’obligació de romandre unes hores determinades a casa quan estan de baixa. 
Així mateix, Gili, que va situar l’absència de legislació en el camp de la biotecnologia i els casos fallits de l’empresa Bio Valira i de l’Institut Marquès com a quart punt del decàleg, va incidir que la parapública “només aplica criteris economicistes” i va recordar que tampoc s’ha acabat d’explicar la pèrdua de 25 milions del fons de pensions registrades entre el segon i el tercer trimestre del 2015.
Per la seva part, Gerard Alís va incidir que tant el salari mínim com les pensions i prestacions socials que en depenen “són insuficients”, i va recordar que el repartiment de l’increment de dos punts de la cotització a la CASS, meitat l’empresari i meitat el treballador, fa que l’augment del salari mínim previst per l’executiu “hagi quedat del tot descafeïnat”.
El parlamentari va criticar també la manca de recursos de l’Agència Tributària així com els terminis curts de prescripció de possibles fraus, fet que, conjuntament amb un excés de deduccions, comporta que el nou model fiscal no cobreixi les necessitats d’ingressos de l’Estat.
Alís també va posar de manifest la contradicció que suposa el “servei deficient” que ofereix Andorra Telecom mentre que des de l’executiu “es van agafant tots els beneficis que genera”.
Finalment, López va criticar “la manca de sensibilitat” dels demòcrates pel patrimoni cultural i ho va argumentar amb la reducció dels entorns de protecció, el fet que no se n’hagi fet cap de nou des del ministeri, que els frescos de Santa Coloma “siguin en un soterrani” i que s’hagi autoritzat la construcció d’una benzinera al costat del pont de la Margineda. Així mateix, el president del grup mixt va incidir també en la improvisació que hi ha en infraestructures clau com poden ser l’heliport, sense ubicació, o l’estació d’autobusos, projecte on manquen informes, i va posar de manifest la mala gestió en les ajudes del pla Engega, així com el fet que no s’estiguin complint els objectius fixats en el Pla nacional de residus, que va titllar d’“obsolet”.

decàleg errades de DA
PS
país a la deriva
errors
mala gestió

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte