Diari digital d'Andorra Bondia
consellers ps
consellers ps

El PS acusa l’executiu de no respectar la legislació vigent


Escrit per: 
M.S.

El conseller general del Partit Socialdemòcrata i president del grup mixt, Pere López, va acusar ahir l’executiu de no complir la legislació vigent. Concretament, ho va fer arran de dues preguntes sobre el projecte de l’estació d’autobusos i sobre la benzinera que s’està construint en un terreny proper al pont romànic de la Margineda.
Precisament, sobre el pont López va retreure a la ministra de Cultura, Olga Gelabert, la “poca sensibilitat” amb el patrimoni cultural i va considerar una “veritable vergonya” que des del ministeri no s’hagi fet absolutament res per aturar un projecte que, va denunciar, “se salta directament el que diu l’entorn de protecció del monument”.
Des de l’executiu, tant Gelabert com el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, van recordar que la competència d’autoritzar l’obra és del Comú i no del Govern i que aquest només emet els informes preceptius que corresponguin. En aquesta línia, Gelabert, que va dir que els usos del terreny es fixen en el POUP, va insistir que l’executiu no va trobar elements per fer un informe desfavorable al projecte.
Pel que fa a l’entorn de protecció, la ministra va evitar posicionar-se sobre si la benzinera compleix o no amb el que disposa i es va limitar a dir que els 24 entorns previstos per a aquesta legislatura es treballaran amb els comuns perquè quedin clars els usos dels terrenys als respectius plans d’urbanisme parroquials.
Quant a l’estació d’autobusos, Torres va reconèixer que no s’ha fet cap estudi d’impacte ambiental a la zona específica perquè ja es va fer en la primera fase del projecte d’urbanització del vial del Prat del Rull.

L’Agència Tributària ha obert 257 expedients i regularitzat 2,2 milions 

El servei d’inspecció tributària ha obert, des que es va posar en funcionament el 2014, 257 expedients, 205 dels quals ja s’han tancat, que han comportat la regularització de quotes tributàries per un import global de 2,2 milions d’euros, recàrrecs per 74.800 euros i fins a 663.000 euros en sancions. Si més no aquestes van ser les dades facilitades pel ministre de Finances, Jordi Cinca, en resposta a una interpel·lació del conseller general del PS i president del grup mixt, Pere López, en relació a un hipotètic frau fiscal detectat pel servei però que finalment hauria prescrit, aspecte que Cinca va negar rotundament que ha­gués tingut lloc. 
En aquest sentit, el ministre, que va negar també que hi hagués “malestar” al servei i va lloar la tasca “impecable” que fa, va recordar que la Llei de bases de l’ordenament tributari fixa un període de tres anys per a la prescripció i no de sis mesos com havia apuntat el parlamentari del PS en la seva pregunta,  termini que, va precisar Cinca, correspon al “procés de comprovacions”. Així mateix, Cinca, que va explicar que de procediments de comprovació se’n fan molts per iniciativa pròpia del servei d’inspecció, va recordar que poden desembocar en un expedient o no, en res si es constata que tot és correcte o fins i tot en una proposta de declaració complementària.
Així mateix, i concretament respecte al cas apuntat per López, el titular de Finances va explicar que de dubtes d’interpretació del sector de la joiera, o de molts altres, en relació a l’IGI, i més concretament al crèdit fiscal que generaven els estocs de mercaderia importada abans de l’entrada en vigor de l’impost, n’hi ha hagut molts, però va insistir que “no hi ha cap cas que s’hagi instruït i que hagi prescrit”, com demanava López.

Moció del grup liberal pel canvi d’estatuts d’Andorra Turisme

El grup liberal presentarà avui una moció en relació a la modificació dels estatuts d’Andorra Turisme per adaptar-los a la llei de societats, que l’executiu té previst fer el segon semestre de l’any vinent segons va dir el titular de Turisme i Comerç en resposta a una interpel·lació de Carles Naudi d’Areny-Plandolit. 
Concretament, el conseller general del grup liberal va explicar que a la moció es proposarà l’entrada de dues persones més al consell d’administració d’Andorra Turisme, que hauran de ser nomenades amb el vot afirmatiu de com a mínim dues terceres parts dels parlamentaris del Consell General. Naudi va concretar que amb aquest canvi es vol dotar de més transparència la gestió de la societat i oferir més garanties als ciutadans que les coses es fan bé.
El ministre Francesc Camp va retreure a Naudi que aprofiti la qüestió del canvi d’estatuts per posar en dubte la gestió d’Andorra Turisme.

S’estudia el canvi en la cotització dels autònoms

Responent a una pregunta del conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va informar que ja s’està estudiant la possibilitat que la cotització dels treballadors per compte propi pugui fer-se en funció dels ingressos o del sou mitjà del sector respectiu, i donar compliment així a la proposta d’acord aprovada en aquest sentit en el darrer debat d’orientació política.
Tot i això, Espot, que va recordar que amb la legislació actual es pot gaudir d’una rebaixa de la quota de tributació en alguns supòsits, va advertir de la dificultat de la mesura ja que ha de ser viable econòmicament.

 

sessió de control
Consell General
PS
Pere López
inspeccions
Agència Tributària
Andorra Turisme
cotització autònoms
cass
LdA
estatuts

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte