Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller del PS Pere López en una de les seves intervencions.
El conseller del PS Pere López en una de les seves intervencions.

El PS acusa l’executiu d’utilitzar Estadística “al seu servei polític”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El conseller general del PS Pere López va acusar ahir l’executiu de “fer servir el departament d’Estadística al seu servei polític i d’ocultar les veritables dades al conjunt de la ciutadania” arran dels darrers estudis sobre  el preu dels lloguers i sobre el cost de la vida. El parlamentari va lamentar que el Govern sigui “incapaç de disposar d’informació fiable” de problemàtiques com la situació del mercat de l’habitatge, un fet que “prova el desinterès” de l’executiu demòcrata per aquesta qüestió, o del cost de la vida  que s’obté a partir de dades dels anys 2014 a 2016 i per tant “caducades”.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, va negar qualsevol “mal ús” de les dades i informes d’Estadística i va defensar la feina dels professionals d’aquest departament així com la del coordinador del mateix, Enric Ripoll, de qui López havia dit que no podia ocupar aquest lloc en tractar-se d’un càrrec de relació especial.
També des del grup liberal, Jordi Gallardo va demanar per la qüestió del preu dels pisos de lloguer i va recordar que l’habitatge és ja “la primera preocupació social del país”.
Cinca va excusar-se per la forma com es van comunicar les dades, que situaven el preu mitjà dels lloguers entre els 539 i els 587 euros, i va precisar que s’havien extret de l’Enquesta de Pressupostos Familiars (EPF) de manera que corresponien a unes 500 famílies en una situació molt concreta, però en cap cas “mostraven la realitat de la globalitat del país”. En aquest sentit, el ministre va incidir que la Comissió nacional d’habitatge treballa per disposar d’una forquilla variable dels preus de lloguer en funció de les zones, la temporada o la tipologia dels pisos entre d’altres aspectes.

Fins a 50 inspeccions per detectar allotjaments turístics fora de la legalitat

Des de la seva posada en funcionament, el servei d’inspecció dels allotjaments turístics ha portat a terme 50 inspeccions, bàsicament centrades en els diferents portals d’internet, de les quals ha conclòs que hi ha 23 dossiers susceptibles d’obrir un expedient sancionador. 
Així ho va explicar el titular de Turisme, Francesc Camp, responent a una pregunta del conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, en relació a la posada en pràctica d’aquest servei, previst a la Llei general de l’allotjament turístic aprovada fa quinze mesos.
El ministre, que va precisar que s’han incoat ja tres expedients sancionadors, va admetre que l’arrencada del servei es va retardar, ja que es va convocar un edicte extern per a la contractació de dos inspectors, després que ningú es presentés a l’edicte intern, i que després va ser necessari tot un procés de formació d’aquests inspectors, a qui també es va voler implicar en la redacció dels reglaments.
Naudi, que va demanar més mitjans tenint en compte la importància de la llei, va preguntar també pel nombre d’apartaments inicialment destinats a habitatge residencial que han fet el canvi d’ús per passar a pisos turístics, aspecte que era una de “les grans virtuts d’aquesta llei”, una xifra que el ministre no va poder doner, ja que no es disposa de l’“històric de l’apartament”.

Espot defensa la ubicació del Centre de Reeducació Intensiva

El titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va defensar ahir que l’antiga residència del Solà d’Enclar és una ubicació idònia per acollir el futur Centre de Reeducació Intensiva (CREI) per a joves amb conductes addictives, ja que es tracta d’un “espai ampli i relativament cèntric”.
El ministre responia així als dubtes expressats pel conseller general del Partit Socialdemòcrata Pere López, que va plantejar que es tractava “d’una zona urbana a prop d’una zona amb risc de despreniments” i “amb espais verds no gaire grans”, i va recordar que hi havia d’altres espais més adequats, com l’alberg de la Comella. Amb tot, López va incidir en la necessitat de disposar d’un centre d’aquestes característiques, instal·lació que segons havia anunciat Espot havia d’haver estat llesta a finals d’aquest any i que no serà realitat fins a l’any vinent “per problemes pressupostaris”.
En una altra interpel·lació, el parlamentari socialdemòcrata va posar damunt la taula la necessitat de millorar les condicions salarials dels treballadors del Centre d’Acollida d’Infants (CAI), condicions a les quals va atribuir les dificultats per trobar personal i que hi hagi places que no es cobreixin, l’alta rotació i l’elevat nombre d’eventuals, 23 dels 32 treballadors actuals.
D’altra banda, López va aprofitar la pregunta amb relació al balanç de les actuacions realitzades pel col·lectiu de la gent gran per retreure al ministre que “no hagi escoltat” les seves demandes i que “no hagi complert les promeses fetes”. Espot, que va detallar les iniciatives engegades en el marc del programa Tu ets important, va recordar que precisament aquest pla dona resposta a les demandes de la gent gran, i va assegurar que per a totes les demandes s’havien trobat “solucions de consens”.

Més acompanyament a les empreses per l’enquesta

El conseller general liberal Ferran Costa va aprofitar la pregunta sobre les demandes de dades i informació que se sol·licita a les societats en el marc de l’enquesta d’activitats econòmiques de les empreses per demanar a l’executiu “més facilitats” i més “acompanyament” vers les empreses per respondre a aquesta enquesta i que “no els suposi una càrrega  suplementària”.
Costa, que va afirmar que està d’acord que cal disposar d’aquesta informació, va incidir en el fet que un 43% de les 1.619 empreses  a qui s’ha sol·licitat dades encara no han donat una resposta malgrat que el termini per fer-ho ha acabat.
En aquesta línia, el ministre de Finances, Jordi Cinca, que va precisar que les dificultats a l’hora de respondre s’incrementen en el cas d’aquelles companyies més petites, va recordar que ja es va allargar el termini i que s’està plantejant un segon ajornament per tal que les empreses puguin complir amb l’obligació de facilitar la informació requerida. Així mateix, i després de les queixes de la CEA, el ministre va insistir que el nivell de detall de l’enquesta “és elevat” i que hi ha dades que no es poden obtenir a través dels registres públics.

PS
acusa
executiu
estadística
al seu servei polític

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte