Diari digital d'Andorra Bondia

El PS advoca per una llei que reguli la retribució de tots els càrrecs públics


Escrit per: 
Redacció

El Partit Socialdemòcrata (PS) va advocar ahir per l’elaboració d’una llei que reguli les retribucions de tots els càrrecs electes. D’aquesta manera s’evitarien situacions com les que s’han donat aquests últims dies als comuns d’Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria.

A més, s’hauria de regular també per llei el funcionament dels comuns per donar més protagonisme a l’oposició, cosa que no permet el reglament aprovat al novembre per les corporacions i pactat a la reunió de cònsols. A aquests dos textos se n’hi hauria d’afegir un altre sobre el finançament dels partits polítics, una altra de les mancances que hi ha avui dia.
Així ho va indicar ahir el president del PS, Víctor Naudi, que va estar acompanyat pels caps  de l’oposició als comuns d’Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria, Cèlia Vendrell i Rossend Areny, respectivament. Tots tres van opinar que “no es pot girar full” pel que fa a l’afer dels salaris.  En el cas de la parròquia escaldenca, on els cònsols han rectificat i han renunciat a l’augment del 16%, Vendrell va demanar que hi hagi una baixada d’entre el 5% i el 10% en els sous dels dos màxims mandataris comunals, tal com s’ha fet amb els funcionaris del Govern. I pel que fa a la parròquia laurediana, els socialdemòcrates esperaven que la cònsol major, Montserrat Gil, rectifiqués i anul·lés l’increment del 22%.
Naudi va considerar que “no seria correcte” deixar ja de banda aquest assumpte, com havien demanat en un programa a la televisió pública la nit anterior Simó Duró i Estanislau Sangrà, que “representen la dreta més rància d’aquest país”. I és que segons el número u del PS la decisió d’apujar-se el sou dels cònsols d’Escaldes i Sant Julià era una decisió que “ve de fa dies i ha estat estudiada”, com demostra que s’havia d’incloure en el pressupost, i de la qual estava al corrent el president de Demòcrates per Andorra (DA), Antoni Martí, que “gestiona a distància els afers d’aquest comú”. Per això, Naudi dedueix que la responsabilitat última és del cap de Govern, que “va demanar un esforç a tota la població del país i no el fan ells mateixos, cosa que fa que perdi credibilitat”.
El president del PS va manifestar que amb l’actual reglament de funcionament dels comuns “hi ha una pèrdua de democràcia i de representativitat”, alhora que va destacar la importància que ha de tenir l’oposició. Va parlar també del perill que comporta el fet que els comuns siguin monocolors, perquè això fa que “els elegits se sentin per sobre del bé i del mal”.
La cap de l’oposició a Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell,   va explicar que “sense el moviment de la ciutadania els cònsols no s’haurien fet enrere” en la decisió d’apujar-se el salari, “tot i que van dir que no necessitaven la pressió de ningú” per fer marxa enrere. Vendrell va recordar que als consellers de la majoria se’ls ha rebaixat el sou un 22% i als de la minoria, un 17%, motiu pel qual s’hauria de rebaixar el sou dels cònsols entre un 5% i un 10% “per estar en consonància amb els esforços que s’està demanant als funcionaris”.
Així mateix, va denunciar que Marín i Calvet hagin cobrat la nòmina del gener amb l’augment del 16% abans que la decisió es ratifiqués al consell de comú del 3 de febrer, i va alertar que si no es convoca un consell extraordinari abans que acabi el mes passarà el mateix amb la nòmina de febrer.
Per la seva banda, Rossend Areny va dir que encara tenia l’esperança “que la nostra cònsol reflexioni i demostri que sap corregir amb dignitat” i va insistir que “la ciutadania és la protagonista real”. El conseller lauredià va dir que afers com aquest demostren que hi ha “divergències” a DA, ja que cada comú ha actuat pel seu costat.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte