Diari digital d'Andorra Bondia
Pere López i Judith Salazar durant la seva compareixença al Consell General.
Pere López i Judith Salazar durant la seva compareixença al Consell General.

El PS alerta de l’augment de les contractacions directes del Govern


Escrit per: 
M. S. / Foto: PS

“Dos de cada tres euros contractats per l’Administració aquest primer trimestre són d’adjudicació directa”, un volum “suficientment escandalós per fer una denúncia pública”. Així ho han alertat aquesta tarda el president, Pere López, i la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, després d’haver rebut la resposta del Govern a una demanda d’informació relativa a la inversió pública adjudicada des de l’inici de la legislatura.

En aquest sentit, Salazar ha assegurat que “és preocupant el nombre d’adjudicacions directes que s’han fet”, i que a més a més va in crescendo. I és que des del juliol del 2019 i fins al final de l’exercici l’import en adjudicacions directes (5,7 milions) representava el 21% del total d’adjudicacions, un percentatge, però, “que es va disparar fins al 41,1%” el 2020, quan 166 dels 303 contractes fets van ser per adjudicació directa i per un import global de 16 milions, i fins al 64% aquest primer trimestre de l’any, on fins al 19 de març 28 dels 41 contractes s’han fet per aquesta modalitat i per un import total d’1,8 milions d’euros.

Davant d’aquestes xifres, Salazar ha insistit en la necessitat de “ser curosos”, i malgrat evitar pronunciar-se sobre l’existència o no d’eventuals tractes de favor, sí que ha destacat que “entenem que no totes les adjudicacions responen a criteris d’urgència”.

En aquesta línia, la parlamentària socialdemòcrata ha defensat la necessitat de garantir el principi de concurrència i facilitar al màxim que “tota aquella empresa que pugui optar a una adjudicació ho pugui fer”, un fet que “no passa amb una adjudicació directa”. I és que per Salazar, en un moment de “dificultats econòmiques” arran de la pandèmia de la Covid-19 “limitar les contractacions a les adjudicacions directes és un greuge per al teixit empresarial del país”.

Per la seva part, López, que ha assegurat que “cada setmana seguim les adjudicacions que es publiquen”, ha apuntat que cada vegada hi ha més adjudicacions que “sempre s’havien fet per concurs”, com per exemple de projectes d’obra, treballs tècnics o assessoraments, que es fan ara per la modalitat d’adjudicació directa, amb el que això comporta, ja que “no hi ha un contrast de preus i no se sap si hi podria haver un altre proveïdor que oferís el mateix servei a un cost menor per l’Administració”.

Així mateix, el conseller socialdemòcrata, que ha apuntat que “les adjudicacions directes tenen tendència a concentrar-se en els mateixos proveïdors”, considera que “es fa un ús abusiu d’alguns aspectes que preveu la llei com ara l’especificitat del contracte l’experiència de l’empresa”.

 

PS
alerta
contractacions
directes
Govern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte