Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, en una intervenció al Consell General.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, en una intervenció al Consell General.

El PS alerta que el ‘cas AGA’ posa en qüestió els mitjans de supervisió


Escrit per: 
M. S. C. / Foto: Facundo Santana

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va alertar que el cas d’Assegurances Generals (AGA) posa en dubte els mitjans de supervisió per evitar crisi en sectors estratègics. Així, va declarar que si la passada legislatura va començar amb l’afer BPA, aquesta ho fa amb un cas que no té les mateixes dimensions però que torna a posar en qüestió els mitjans que té el país per protegir-se de fallides o “situacions complicades” en un sector com el de les assegurances. Per López, el cas d’Assegurances Generals és “molt greu” i “posa novament Andorra en dificultats quant a la reputació de la plaça econòmica-financera i dels seus mecanismes de control”.

A més, López va remarcar que la fallida d’Assegurances Generals tindrà uns costos “molt importants” per a l’erari públic, i que per tant seran assumits per la ciutadania, així com per a les persones que tenien una pòlissa d’assegurances contractada amb aquesta companyia i també per al teixit econòmic i empresarial. És davant d’aquesta situació que dimecres passat va entrar una demanda d’informació al Govern en què sol·licita diversos documents relatius a la intervenció i la fallida de l’entitat. Així mateix, un cop es disposi d’aquesta informació i s’hagi acabat el treball del pressupost, López va avançar que demanarà la compareixença del ministre de Finances, Eric Jover, i del president del consell d’administració de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), Raül González, perquè “expliquin públicament quins controls hi va haver anteriorment i com un fet d’aquesta magnitud s’ha pogut produir”.

Precisament, el president del grup parlamentari socialdemòcrata va lamentar la manca d’explicacions del Govern sobre el cas d’Assegurances Generals. En aquest sentit va retreure a l’executiu el fet d’haver estat “absolutament opac” fins ara i que les explicacions en la compareixença posterior al consell de ministres hagin estat “insuficients”. A més, va assenyalar que tampoc ha quedat clarament explicitada l’operativa que s’ha establert posteriorment, quin és el forat i qui el pagarà. López va explicar que l’única informació que ha rebut com a president del principal grup de l’oposició és la facilitada per Jover en una reunió informal de quinze minuts després de l’aprovació del pla d’ajut acordat pel Govern. Les informacions aparegudes posteriorment a la premsa, però, apunten una “gravetat més gran de la que em va semblar entendre en aquella reunió”, va dir.

López també va afirmar que no demanarà responsabilitats polítiques fins que no pugui analitzar la informació. Amb tot, creu que en aquest cas la responsabilitat recau més en el Govern que no pas en l’AFA, ja que fins a l’aprovació de la nova llei la supervisió del sector de les assegurances l’assumia el ministeri de Finances. Per ara, no es preveu qüestionar l’anterior ministre de Finances sobre l’afer. López va concloure que “vam patir una crisi dolorosa i sembla que no es va fer la lectura adequada del que va passar el 2015”. Així va defensar que els mecanismes de control han de funcionar per aturar la situació quan les coses comencen a anar malament i no quan hi ha un forat de gran magnitud, com ha succeït amb Assegurances Generals.

A l’últim, i amb relació al pacte nacional sobre les pensions, López va declarar que el PS està en espera de ser convocat pel Govern. “Només ens han de dir dia, hora i lloc i allà serem”, va afirmar.

PS
alerta
cas
AGA
qüestió
mitjans
supervisió

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte