Diari digital d'Andorra Bondia
Els consellers generals del PS creuen que el text afavoreix algunes modalitats a canvi d’oblidar la resta.
Els consellers generals del PS creuen que el text afavoreix algunes modalitats a canvi d’oblidar la resta.

El PS augura un “futur negre” per a gran part de les federacions i clubs


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

La nova llei de l’esport suposa un “futur negre” per a la gran majoria de federacions i clubs d’Andorra. Així ho considera si més no el Partit Socialdemòcrata (PS), que lamenta que el text estigui fonamentalment pensat per afavorir els esportistes d’elit i dotar de més recursos determinades modalitats a canvi d’oblidar la resta. A més, la formació creu que no té en compte els valors com a eina educativa, de cohesió de la societat o de millora dels hàbits de salut que té la pràctica esportiva. Per això, els consellers generals socialdemòcrates han presentat una esmena a la totalitat al projecte de llei, a banda de 28 esmenes parcials. 
Precisament, fins a sis d’aquestes esmenes fan referència a modificar l’article 37 de la llei, que aborda els criteris per atorgar les subvencions a clubs i federacions. Així, el PS  proposa que, a l’hora de distribuir aquests ajuts, el Govern hagi de tenir en compte aspectes que el projecte legislatiu original no contempla, com ara la planificació esportiva, el foment de l’esport base, les pràctiques que afavoreixen els hàbits saludables o l’impuls d’activitats per a la integració social, especialment per a joves i adolescents en risc. 
El PS tampoc comparteix la creació d’una fundació de l’esport que es faci càrrec de les competències en aquest àmbit. En aquest sentit, es considera que tota aquesta tasca correspon al Govern “sota la forma que determini la seva estructuració”, i que és qui ha d’exercir “la regulació i ordenació de la pràctica” esportiva. Per això, l’esmena 8 suprimeix l’article 9 del projecte de llei, que estableix aquesta entitat.
Un altre grup de les propostes de modificació de la llei persegueixen l’objectiu de facilitar el funcionament de clubs i federacions, ja que, en els casos de les més petites, el text els imposa algunes obligacions complicades de complir. Així, per exemple, es vol permetre que socis o afiliats que exerceixin una activitat retribuïda a l’entitat puguin ser part de la junta directiva, opció que el projecte legislatiu original prohibeix expressament i que, pel PS, “pot suposar molts problemes operatius i de gestió”. També es vol incorporar la possibilitat que els codis de bones pràctiques puguin ser diferents en funció de la capacitat econòmica i estructura de cada federació, ja que “les pautes i exigències de control no poden ser les mateixes per a una (...) que rep 1 milió d’euros que per les (...) que reben imports substancialment més petits”. 
En una línia similar es fan les esmenes 20 i 21, que volen acotar l’obligació de les entitats esportives a l’hora d’organitzar esdeveniments, sobretot en relació amb l’hora d’haver de fer una proposta dels recursos humans i materials per garantir-ne la seguretat i a la contractació d’assegurances per cobrir eventuals danys o perjudicis a tercers. En aquest sentit, s’entén que “el requeriment legal pot semblar massa rigorós si no s’especifiquen legalment els criteris mínims per a petites competicions (...) o amb limitat risc de seguretat”. 
A l’últim, els consellers socialdemòcrates també proposen que les persones físiques o jurídiques que realitzin aportacions per a la promoció o desenvolupament d’activitats esportives o que en siguin patrocinadores puguin deduir part d’aquesta despesa a l’hora de fer la declaració de l’impost de societats (IS) o bé de l’impost de la renda de les persones físiques (IRPF). En tots dos casos, es proposa que es pugui aplicar fins a un màxim del 10% a la quota de tributació.

PS
augura
futur negre
federacions
clubs
esports
llei esport

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte