Diari digital d'Andorra Bondia
Els consellers generals del PS en una sessió parlamentària.
Els consellers generals del PS en una sessió parlamentària.

El PS carrega contra la defensa de Chato i demana destitucions a Espot


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El Partit Socialdemòcrata va carregar ahir contra la defensa que el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, primer; i després el portaveu de l’executiu, Eric Jover, van fer del secretari d’Estat d’Economia, Salustià Chato, després que aquest hagués posat el càrrec a disposició arran de l’aparició del seu nom en un informe policial en el marc de l’operació Cautxú, que investiga les presumptes irregularitats comeses a la Federació Andorrana de Futbol (FAF).
En un comunicat, en què demana al cap de Govern “una rectificació immediata, clara i contundent” i que “decreti la destitució immediata d’aquelles persones que no són dignes d’ocupar llocs de responsabilitat a l’executiu del país”, la formació socialdemòcrata advoca per la “prudència” en espera de disposar de tots els detalls del cas, però a la vegada mostra la seva indignació i retreu la manca de prudència mostrada al seu entendre pel titular de Presidència, Economia i Empresa i responsable directe de Chato.
En aquest sentit, el PS critica que Gallardo es permetés “pràcticament afirmar que aquí no ha passat res i que tot està correcte, si més no, normalitzant una actitud contrària a la llei comesa per qui és el seu número dos al ministeri”.
I és que la formació socialdemòcrata, que censura també les manifestacions fetes dimecres pel ministre portaveu en el sentit que “es plantegen unes eventuals regularitzacions a posteriori per tal de deixar el tema tancat i sense més responsabilitats”, s’assegura, apel·lant als articles 2 i 5 de la Llei de relacions laborals, que “sembla clar que Chato efectuava una activitat incompatible amb la seva condició de funcionari”, un treball remunerat motiu pel qual “no existeixen arguments per donar-li una altra consideració diferent, com ha pretès el ministre d’Economia primer i el ministre portaveu després, en nom del Govern en bloc”.
Així mateix, el PS, que assegura a més que l’activitat arbitral és una “activitat econòmica plenament reconeguda i classificada” en l’ordenament legal, s’alerta que es podria estar també davant d’una “possible il·legalitat en forma de la no-declaració dels cobraments a l’Agència Tributària” i per tant “el no-pagament del corresponent IRPF derivat d’aquests ingressos”. En aquesta línia, i arran de la reiteració, el PS considera que aquesta manca de declaració no es podria considerar com “errors”, i encara menys quan el seu presumpte autor “ha estat fins fa poc director de Pressupost”, i per tant “excel·lent coneixedor de la legislació tributària”.
Davant de la situació generada, el PS manté que “no és acceptable plantejar una regularització posterior de la seva situació” i qualifica de “despropòsit major, vorejant l’amiguisme més ranci” el fet que això hagi estat plantejat pel mateix ministre de Presidència, Economia i Empresa.
Per tot plegat, els socialdemòcrates troben “absolutament inapropiades, fora de lloc i profundament preocupants” les paraules del ministre “volent minimitzar, normalitzar, justificar i, fins i tot, esborrar el cas d’aquests cobraments i de les accions associades”. I per això, i després de recordar que els càrrecs públics “són els garants del compliment de la llei”, la formació es dirigeix directament al cap de Govern, Xavier Espot, per exigir una rectificació “que no deixi cap mena de dubte quant al seu compromís envers la legalitat vigent” i que destitueixi aquelles persones “que no són dignes d’ocupar llocs de responsabilitat en l’executiu”.
Per la seva banda, Gallardo, que va assegurar entendre que “el PS tingui un especial interès en això”, va ratificar novament la seva plena confiança en Chato, que “a dia d’avui continua  sent el secretari d’Estat d’Economia”. El ministre va assegurar que “no té més elements” dels que tenia quan va comparèixer dimarts, i va reiterar el posicionament expressat llavors.

PS
càrrega
defensa
Chato
Espot
demana
destitucions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte