Diari digital d'Andorra Bondia
El PS comunica a Álvarez el ‘no’ a la proposta de pacte d’Estat
El PS comunica a Álvarez el ‘no’ a la proposta de pacte d’Estat

El PS comunica a Álvarez el ‘no’ a la proposta de pacte d’Estat


Escrit per: 
M.S.

Després que el darrer comitè directiu del Partit Socialdemòcrata va acordar refusar la proposta de pacte d’Estat per a la reforma del sistema sanitari sense que això signifiqués “posar-se d’esquena a treballar” per millorar la sanitat, els consellers generals de la formació ja han transmès al ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, la seva negativa a afegir-se a la proposta.  

Així ho va confirmar ahir la parlamentària Rosa Gili, que va precisar que la comunicació va tenir lloc a l’inici de la setmana següent a la celebració del comitè directiu. La consellera general socialdemòcrata va justificar la negativa en el fet que la majoria d’aspectes que s’assenyalen al full de ruta plantejat pel ministre corresponen a “decisions executives del dia a dia” que el Govern pot adoptar si ho considera oportú sense necessitat dels grups parlamentaris.

En aquesta línia, Gili, que va insistir que algunes de les accions plantejades ja les portava també el Partit Socialdemòcrata en el seu programa electoral i que és una qüestió de voler o no tirar-les endavant, va assegurar que des del Govern “se’ns demana un xec en blanc” i “sortir en una foto” per  fer-los “corresponsables” del desgast polític que puguin comportar determinades decisions que es vulguin tirar endavant. I és que, va continuar Gili, molts dels aspectes que planteja la proposta de pacte d’Estat per a la reforma sanitària “són competència del Govern” i per tant és aquest qui ha de decidir si s’han o no s’han d’aplicar.

A més a més, la parlamentària del PS, que va destacar que el fet de no afegir-se al pacte proposat per l’executiu “no vol dir que ens desentenguem del que passi a la sanitat d’aquest país, que ens importa i molt”, va assegurar que “no ens toca entrar al pacte d’Estat perquè tampoc tenim mitjans ni el temps per dedicar-hi”.

La formació manté la defensa que el canvi de titularitat de les carreteres es faci per llei

El Partit Socialdemòcrata es manté ferm en la defensa que els canvis de titularitat de les carreteres hagin de ser sotmesos a l’aprovació del Consell General. Per aquest motiu, i tenint en compte que el redactat final del projecte de llei de modificació de la Llei de designació de carreteres i gestió de la xarxa viària elimina aquesta obligació, els consellers generals de la formació han presentat cinc reserves d’esmena mitjançant les quals volen portar novament al ple de la cambra el debat sobre aquesta qüestió.

Així, el text proposat pels consellers generals socialdemòcrates manté que “els traspassos de titularitat d’una via de circulació entre el Govern i els comuns, o entre els comuns i el Govern, es formalitzen en document administratiu entre les administracions interessades i es ratifiquen sempre per llei”. Els parlamentaris demanen que al text quedi reflectit de forma clara que tant les modificacions de propietat com altres canvis, com ara els que afectin les amplades, hauran de gestionar-se mitjançant una llei. Gili va posar en relleu que les reserves d’esmena responen a la “voluntat de mantenir el nostre posicionament”, que, va recordar, “ja vam defensar durant el debat a la totalitat i en comissió”. Pel PS, va remarcar la consellera, “qualsevol canvi de titularitat de carreteres, sigui de general a secundària o viceversa, s’ha de fer per procediment legislatiu”. 

En aquest sentit, Gili va indicar que “de carreteres no en tenim gaires” i que, en els darrers anys, no s’ha dut al Consell General cap proposta de canvi de titularitat. Per això, va afirmar, “dir que es vol agilitzar el procés no ens sembla conseqüent”. A banda, va remarcar la parlamentària, “canviar la titularitat té conseqüències econòmiques per a qui es fa càrrec de la carretera, i això implica un moviment de recursos prou important perquè es faci via llei”.

Andorra
pacte
estat
PS
Salut
reforma
sanitària

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte