Diari digital d'Andorra Bondia
Pere Baró i Gerard Alís a la roda de premsa del PS d'aquest matí.
Pere Baró i Gerard Alís a la roda de premsa del PS d'aquest matí.

El PS creu que la proposta de pisos a l'antiga clínica és "riure's de la gent"


Escrit per: 
E. A. A. / M. S. / M. P. A. / FOTO: PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) ha replicat amb duresa les paraules de la setmana passada del ministre portaveu, Eric Jover, qui en la roda de premsa posterior a la reunió del consell de ministres va titllar de "populistes" les propostes que el principal grup de l'oposició havia fet en matèria d'habitatge mitjançant un paquet d'esmenes a la llei del pressupost. El secretari d'Organització de la formació política, Pere Baró, ha assegurat que les propostes que havien plantejat no eren cap "brindis al sol", sinó que estaven treballades i plantejaven tant les accions, és a dir, la construcció de pisos a preu accessible, com de qunes partides pressupostàries havien de sortir els diners. Tant Baró com el primer secretari del PS, Gerard Alís, han comparegut aquest migdia per valorar la proposta del ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, de construir pisos a "preu accessible" a l'antiga clínica de Santa Coloma. En aquest sentit, i mentre el Govern no faci públics els estudis que han de sostenir el projecte, els socialdemòcrates consideren que la proposta és "riure's de la gent" tenint en compte que aquella zona està afectada pel risc de caiguda de blocs rocosos.

"Tots sabem que aquest immoble (l'antiga clínica) està situat en una zona d'alt risc de caiguda de rocs i sembla que estiguin dient que els ciutadans que no es poden pagar un habitatge, doncs que vagin a un lloc on fins i tot la seva vida pot perillar", ha assegurat Alís. Amb tot, el primer secretari socialdemòcrata ha volgut parlar de "cautela" en espera de conèixer els estudis que el Govern va anunciar que té i que s'haurien fet el juny passat. El PS insta l'Executiu a fer públics aquests estudis, "no només per als partits, sinó per al conjunt de la ciutadania", de manera que es puguin conèixer els detalls d'aquest projecte de construcció de pisos de lloguer assequible a Santa Coloma.

Sobre si és més perillós enderrocar la clínica que no pas deixar-la dempeus com a protecció contra la caiguda de rocs o si no sortiria més a compte construir pisos de lloguer accessible en un terreny on no calgui instal·lar-hi mesures de protecció, els socialdemòcrates asseguren que no poden posicionar-se en ferm "mentre no es disposi d'aquests estudis". És per aquest motiu que el PS entrarà properament una demanda per obtenir aquests informació.

 Malgrat tot, Alís ha volgut remarcar un "aspecte positiu" de la proposta del Govern i és que "per primera vegada han parlat de preu accessible". Un preu accessible que Alís ha recordat que, segons els estàndards internarnacional, implica que "el cost del lloguer no superi el terç dels ingressos". Cosa que a la pràctica caldria veure com es du a terme.

El Govern retreu que el PS "es passa tres pobles"

Una vegada més, les paraules del PS no han agradat al ministre Jover qui, en declaracions al BonDia, ha afirmat que “fer política amb això (el suposat perill de fer pisos a l’antiga clínica) és passar-se tres pobles”. Jover es pregunta: “que sigui una zona de risc vol dir que no hi podem fer habitatges?”. I ell mateix respon: “el que hem de fer és protegir els habitatges. Malauradament som un país que ha de conviure amb els riscos geològics, tenim proteccions a d’altres llocs i és el que s’ha de fer també en aquest cas”. “Quan es construeix en zona de risc han de ser els tècnics que diguin com s’ha de protegir i fer el que diuen els tècnics”, ha conclòs.

Avui mateix, el Govern ha aprovat el reglament de la Comissió nacional d’habitatge, òrgan consultiu i participatiu que dona continuïtat als treballs fets fins a la data per la Taula nacional de l’habitatge.

A concurs un estudi del terreny on es construiran els pisos socials d'Escaldes-Engordany

El Comú d’Escaldes-Engordany fa un pas més en la fase  preparatòria del projecte de pisos socials que es volen construir a la parcel·la de l’avinguda del Pessebre, n. 60. I si la setmana passada anunciava el concurs d’idees per a l’edifici  de pisos de lloguer a preu assequible, avui ha sortit publicat al BOPA la convocatòria d’un concurs públic per als treballs de reconeixement de terreny i estudi geològic i geotècnic per a la construcció d’aquest edifici d’habitatges.

Segons han informat fonts comunals, aquest tipus d’estudis formen part dels treballs preceptius que s’han de realitzar a l’hora d’empendre qualsevol projecte d’edificació, o de modificació de terrenys. Es tracta de recollir informació quantificada pel que fa a les característiques del terreny en relació amb el tipus d’edifici previst i l’entorn on s’ubica. Una informació  necessària per procedir a l’anàlisi i dimensionat dels fonaments de l’edificació que es vol fer. Aquest tipus d’estudis són necessaris per conèixer les propietats dels materials i definir el seu comportament davant la nova situació i també per tenir un coneixement precís de la geometria i distribució de les capes que configuren el terreny de fonamentació.

El termini de presentació de les sol·licituds per optar al concurs finalitzarà el proper 11 de març.

 

PS
Partit Socialdemòcrata
Gerard Alis
Pere Baró

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte