Diari digital d'Andorra Bondia
Gerard Alís i Susanna Vela durant la compareixença d’ahir.
Gerard Alís i Susanna Vela durant la compareixença d’ahir.

El PS defensa el vot electrònic per mirar de combatre l’abstenció


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

El PS considera que la introducció del vot electrònic pot ajudar a combatre l’abstenció i per això intentarà aprofitar que és a tràmit parlamentari la proposició de modificació de la Llei qualificada de règim electoral i de referèndum per esmenar el text en aquest sentit.

Així ho van avançar ahir la presidenta i consellera general de la formació, Susanna Vela, i el primer secretari, Gerard Alís, durant una compareixença en què van valorar com a “molt positiu” aquest 2019 i els resultats obtinguts tant a les eleccions generals de l’abril com a les comunals del 15 de desembre passat, que han consolidat la formació socialdemòcrata “com l’única alternativa real de govern tant a nivell nacional com comunal”.

Vela, que va admetre que sempre “hi haurà una abstenció política” referint-se a les persones que “no voten perquè creuen que el sistema no és representatiu” i d’altres que no ho fan “perquè consideren que el seu vot no és important”, va incidir en la necessitat de “facilitar al màxim” que es pugui votar i va recordar que el vot per correu “és massa farragós” i “no acaba de funcionar”. Per la seva part Alís, que va assegurar que malgrat que Andorra ha registrat històricament participacions força altes ara s’està “agafant la tendència internacional de baixa participació”, va incidir en la necessitat de fer “més pedagogia a la ciutadania perquè vegi que el seu vot és important”.

Quant al balanç de l’any i dels dos processos electorals, el primer secretari socialdemòcrata va assegurar que la “ciutadania ha avalat la feina feta” des de l’executiva de la formació i el camí iniciat per fer créixer el partit. En aquesta línia, Alís va recordar que en les generals de l’abril la formació va créixer en vots i en representació al Consell General, on és la segona força, i que les eleccions del 15 de desembre passat “van reforçar” aquesta tendència a l’alça dels socialdemòcrates. Així, Alís va destacar que en relació amb els comicis del 2015 s’han duplicat vots i que la formació ha passat de tenir cinc consellers de Comú a 15 a la vegada que governarà al Comú d’Escaldes-Engordany.

Tot i esperar millors resultats, Alís va mostrar-se també “satisfet” dels resultats assolits a Andorra la Vella i a Encamp, on el partit segueix creixent.

Pel que fa a la tasca feta els darrers sis mesos pel grup parlamentari, Vela va recordar que de les 38 preguntes orals que s’han fet 30 han estat dels socialdemòcrates, que s’han interessat per qüestions com l’heliport a les Tresoles, la gent gran, la Cimera Iberoamericana, l’habitatge, la modificació de la Llei de la Funció Pública o sobre el destí dels terrenys on s’havia de construir The Cloud, entre d’altres.

Quant a les preguntes escrites, els socialdemòcrates n’han presentat 16 de les 21 que s’han tramitat fins ara, mentre que de les 17 demandes d’informació entrades a Sindicatura, 12 han estat presentades pels socialdemòcrates. La formació ha presentat també dues iniciatives legislatives, la que buscava ampliar el parc d’habitatges de lloguer amb la implicació del Fons de Reserva de Jubilació i la proposta d’acord per establir l’estatut de l’artista. Vela va destacar també la moció, acceptada després de ser transaccionada, per instar els consells d’administració de FEDA i Andorra Telecom a estudiar una possible rebaixa de les tarifes més bàsiques.

PS
vot
electrònic
combatre
abstenció

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte