Diari digital d'Andorra Bondia

El PS defensa una llei que despenalitzi l’avortament en tres supòsits bàsics


Escrit per: 
Redacció

El Partit Socialdemòcrata (PS) considera com un dels temes fonamentals avançar en els drets civils de la població, i portarà a terme iniciatives legislatives amb aquest objectiu.

Així, els socialdemòcrates opinen que una de les qüestions que s’han d’abordar de manera prioritària és una regulació que despenalitzi l’avortament. La recent visita al país del comissari europeu de Drets Humans ha tornat a posar sobre la taula la necessitat que es legisli sobre aquesta matèria. Per això ja estan preparant una proposició de llei, que podria entrar a tràmit parlamentari perquè es pugui discutir aquest mateix any.
La primera secretària de la formació, Judith Salazar, va indicar que es tractaria de despenalitzar l’avortament en els tres casos bàsics més acceptas a tot arreu, com són quan hi ha malformació del fetus, violació i riscos greus per a la salut física i psíquica de la mare.
En relació amb l’impediment que pot suposar per aprovar una llei d’aquest tipus el fet que un dels coprínceps sigui bisbe, Salazar va recordar que ja hi ha hagut algunes lleis que han tirat endavant només amb la signatura d’un dels coprínceps. “No podem obviar que a Andorra es donen casos d’avortament i estem impossibilitant que les dones andorranes tinguin un accés a l’avortament de manera més transparent, ja que han de marxar fora mentre aquí continua estant penat”, va argumentar Salazar.
La voluntat del PS, tant en aquesta qüestió com en d’altres que es puguin anar abordant en els pròxims mesos, és que, encara que siguin les diferents comissions del partit les que prenguin la iniciativa, el debat es traslladi també al conjunt de la ciutadania perquè pugui fer les seves aportacions. Així, en el cas de l’avortament Salazar va dir que el primer que s’ha de fer és demanar l’opinió de les associacions de dones.
Salazar es va mostrar confiada que finalment es prendrà en consideració la proposició de llei presentada fa uns dies pel PS per reduir els anys de residència per obtenir la nacionalitat. En aquest sentit, va recordar que s’ha optat per una proposta “possibilista” en haver establert el mínim d’anys en quinze quan els organismes internacionals estan fent recomanacions perquè la xifra quedi en deu anys. “No podem pensar només en el que és urgent i deixar de banda el que és important”, va dir la primera secretària socialdemòcrata en resposta al plantejament dels demòcrates, que aposten per no dispersar esforços.
Respecte al programa que promou el Govern per donar feina als desocupats, el PS creu que “és una bona mesura per als aturats, però alhora s’ha acomiadat eventuals que ja feien tasques en l’administració”. Així, Salazar va recordar que el PS sempre ha defensat la creació d’una cobertura per als aturats similar a la que hi ha als països veïns.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte