Diari digital d'Andorra Bondia
ps cinca papers panamà andorra dimissió
ps cinca papers panamà andorra dimissió

El PS demana la dimissió de Cinca per l’afer dels ‘papers de Panamà’


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: J.G.

El Partit Socialdemòcrata (PS) va demanar ahir formalment la dimissió del ministre de Finances, Jordi Cinca, per la seva vinculació amb els papers de Panamà. El primer secretari de la formació, David Rios, va explicar que aquesta decisió no es fonamenta en una qüestió jurídica ni d’oportunisme polític sinó d’ètica i moral, però principalment per la imatge que pot tenir Andorra a l’exterior en un moment en què el país està fent esforços per avançar cap a la transparència, l’homologació fiscal i la lluita contra el frau i la corrupció.

Rios va deixar clar que el PS no entra a valorar el fet que Cinca, com a empresari, tin­gués una empresa a Panamà. El que preocupa als socialdemòcrates és l’impacte que aquest fet pot tenir davant dels organismes internacionals com l’OSCE, l’ECRI, el Greco o fins i tot la Unió Europea, ja que totes aquestes institucions tenen com a interlocutor el ministre de Finances. Per això, el primer secretari de la formació va apuntar que “quan es reuneixi amb la UE o l’OSCE, no és possible que Cinca s’abstregui d’aquesta qüestió quan els mitjans de comunicació l’esmenten com a ministre de Finances” en els papers de Panamà. Així mateix va posar en dubte que Andorra pugui prosperar de la mà de Cinca ja que veu incompatible signar un conveni contra la corrupció i el frau fiscal i estar en les llistes relacionades amb aquest escàndol. De fet va afegir que la seva presència pot fer que el Principat pateixi un retrocés davant de les organitzacions internacionals i, en definitiva, pot perjudicar el país.

En aquest sentit va indicar que la UE demana gestos concrets i clars que demostrin que Andorra no és un paradís fiscal. “Andorra no ho ha de ser ni ho ha de semblar”, va dir, i per això considera que la persona que lidera els processos d’homologació i transparència ha d’estar neta de qualsevol sospita. A més va declarar que la persona que ocupa aquest càrrec hauria de ser un exemple a seguir per la societat, però el fet que hagi tingut aquesta activitat ho posa en dubte.

El primer secretari del PS va destacar que fins ara el partit no ha volgut prendre una posició ferma en relació a l’afer ja que ha optat per la prudència i per veure com evolucionaven els esdeveniments. El que els ha fet reaccionar, però, ha estat l’aparició de Cinca en diferents llistes publicades en diversos mitjans de comunicació, i en les quals el polític no apareix com a empresari sinó com a ministre de Finances. A més a més va recordar que l’escàndol ja ha provocat dimissions en altres països, com ara la del primer ministre islandès. 

Rios, que va qualificar els fets de conflicte greu per al país, va afirmar que la demanda de dimissió no és incompatible amb la sol·licitud d’informació presentada pel president del grup mixt, Pere López, i a què Cinca haurà de respondre en seu parlamentària el 28 d’abril  vinent.

papers Panamà
Cinca
Andorra
PS
dimissió

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte