Diari digital d'Andorra Bondia
Pere López i Susanna Vela en la compareixença d'aquesta tarda al Consell General.
Pere López i Susanna Vela en la compareixença d'aquesta tarda al Consell General.

El PS demana per l’establiment generalitzat del tercer pagador


Escrit per: 
M.S. / Foto: PS

El grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat dues preguntes amb caràcter d’urgència de cara a la sessió de control a l’executiu de dijous en relació amb la generalització del règim de tercer pagador, per tal que l’assegurat pagui directament la part que li correspongui de l’acte mèdic i no la seva totalitat en espera que la CASS li retorni la part corresponent, i a diverses qüestions lligades a la salut mental com són el pla integral que s’està elaborant, la inclusió dels psicòlegs a la cartera de serveis de la CASS i el programa d’atenció per combatre els efectes de la Covid-19.

En relació amb el tercer pagador, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que ha lamentat que és un tema que “fa anys que s’arrossega”, ha destacat que en ple segle XXI i en un país com Andorra “és del tot inadmissible que un ciutadà no pugui accedir a un tractament mèdic o a la compra de medicaments per una manca de recursos econòmics”, i ha lamentat que es tracti de “situacions reals amb noms i cognoms”.

Així mateix, López també ha considerat “inadmissible” que “es vagin fent anuncis i finalment quedin en no res” i ha recordat que ja en la Festa Magna del 2013 l’aleshores ministra de Salut demòcrata, Cristina Rodríguez, ja es va comprometre a implantar el règim de tercer pagador, compromisos adquirits també posteriorment pels ministres Rosa Ferrer i Carles Álvarez.

El conseller general socialdemòcrata, que ha recordat que també “és un compromís polític que figurava al programa de DA dels darrers comicis”, ha insistit en la necessitat de tirar endavant aquesta figura, ja que “és un avenç social que afecta els drets i la dignitat de les persones”.

Per la seva part, la consellera general Susanna Vela ha incidit en la qüestió de la salut mental, i especialment en el pla integral, del qual no es vol “acceptar ja cap més pròrroga i ajornament”. Per això, en la pregunta, la parlamentària vol que se li “concreti l’estratègia i el calendari” perquè són temes també “que fa molts anys que s’arrosseguen”. En aquest sentit, Vela ha recordat que al setembre es va acordar tirar endavant el pla, que s’havia d’haver presentat al març, i ha lamentat que “passats vuit mesos encara no tenim res”.

La consellera socialdemòcrata ha lamentat també que la “lluita dels professionals de la psicologia per la cartera de serveis fa moltíssims anys que dura” i que “només anem que posposant” el tema.

PS
demana
l’establiment
generalitzat
tercer pagador

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte