Diari digital d'Andorra Bondia
Gerard Alís
Gerard Alís

El PS demana pel sobrecost de les vacunes contra la meningitis B


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El conseller general del Partit Socialdemòcrata Gerard Alís ha tramitat diverses preguntes escrites al Govern amb les quals vol ampliar les dades sobre el subministrament a Andorra de les vacunes contra la meningitis B, segons va informar ahir el PS en un comunicat.
En l’escrit, entrat ahir a Sindicatura, Alís recorda que la de la meningitis B és una vacuna “obligatòria” al calendari i que, segons les informacions aparegudes als mitjans els darrers mesos, hi havia “dificultats” per aconseguir “la que havia de tenir com a origen França”. Això ha provocat “un sobrecost”, perquè s’han hagut de demanar a altres mercats “per completar o iniciar el procés de vacunació”.
El conseller socialdemòcrata pregunta en primera instància des de quan aquesta vacuna forma part del calendari obligatori, així com els motius pels quals s’hi va incorporar. També vol saber a quines franges d’edat s’ha d’aplicar i “quina estimació va fer el Govern del nombre de ciutadans/infants que havien de rebre la vacuna”. A més, sol·licita saber detalls del procés de vacunació.
Així mateix, Alís reclama a l’executiu “quines previsions i quina planificació de subministrament” es van fer i “quines mesures i protocols va adoptar per assegurar l’abastiment” als ciutadans andorrans. També demana com es finançava el cost del medicament i els motius pels quals es va decidir que únicament entrés per la Caixa Andorrana de Seguretat Social la vacuna d’una farmacèutica francesa. A més, es vol saber què va provocar que aquesta empresa deixés de subministrar a Andorra i les mesures adoptades des del Govern per pal·liar la situació.
Entre les qüestions plantejades, destaca també la que fa referència a l’encariment que el fet d’haver de comprar el medicament d’altres farmacèutiques ha suposat per a un nombre important de ciutadans. “¿S’ha portat a terme alguna actuació per compensar el sobrecost assumit per les famílies abans que el Govern anunciés que es finançaria el preu de les vacunes provinents d’Alemanya i d’Espanya?”, pregunta el conseller general, que també demana si aquesta actuació s’ampliarà també als dies compresos entre la decisió de l’executiu i el moment en què la CASS va començar a aplicar-la. Per últim, Alís també vol saber “quina és la situació actual del subministrament de la vacuna i la seva disponibilitat per als ciutadans que l’han d’adquirir”.
Finalment, el parlamentari socialdemòcrata recorda que en la darrera sessió de Consell General ja es va parlar del “problema que hi ha amb certs medicaments que es venen a fora i generen dificultats per abastir el país”. I la vacuna de la meningitis B seria un d’aquests productes, fet que hauria provocat que “nombroses famílies no l’hagin pogut comprar o hagin trigat a adquirir-la, i hagin hagut de pagar un preu superior al que és cobert per la Seguretat Social”. Davant d’aquesta situació, Alís demana “què passarà amb aquest cost i si no s’hauria de compensar”.

Gerard Alis
PS
vacunes
meningitis B
cass

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte