Diari digital d'Andorra Bondia
El PS demanarà que Fiñana torni a comparèixer a la comissió BPA
El PS demanarà que Fiñana torni a comparèixer a la comissió BPA

El PS demanarà que Fiñana torni a comparèixer a la comissió BPA


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Després de la informació avançada pel BonDia en relació a l’informe del servei d’intel·ligència de la policia espanyola del desembre del 2014, on s’apuntaria que el cap de la Uifand hauria estat informat dels moviments que s’estarien fent prop del FinCEN per emetre una nota contra Banca Privada d’Andorra, el Partit Socialdemòcrata va avançar que demanarà una nova compareixença de Carles Fiñana davant la comissió especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera.
Així ho va explicar ahir a aquest rotatiu el conseller general del PS i president del grup mixt, Pere López, que va recordar que les dues anteriors compareixences de Fiñana davant la comissió “no van ser aclaridores, amb voluntat d’aportar informació, sinó més aviat va refusar contestar a gairebé tot”.
En aquest sentit, i davant les darreres informacions aparegudes, López, que va lamentar que l’actitud mostrada pel cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera (Uifand) “fa difícil que fem la nostra feina de consellers i també fa difícil poder seguir les actuacions de la Uifand”, va insistir que es fa necessària una nova compareixença en la qual “ens expliqui, com li correspon pel càrrec que ocupa, més coses i, sobretot, més aclaridores”.
Així mateix, el conseller socialdemòcrata, que va assegurar que la tasca de la comissió en la vessant de determinar què va passar realment “és lluny de l’objectiu”, va insistir en la necessitat que s’aclareixin les coses ja que “està clar que el país no pot estar permanentment amb tots aquests dubtes”.
D’altra banda, des de Socialdemocràcia i Progrés, el conseller general Víctor Naudi va mostrar la seva preocupació per aquests nous fets, ja que “en cas de confirmar-se serien molt greus i vindrien a confirmar tota una sèrie de sospites”.
En aquest sentit, Naudi, que va assegurar que “veient el que està sortint comencem a entendre per què no se’ns vol dir tota la veritat”, va insistir que “seria molt greu” que s’acabés constatant que és “l’existència d’aquestes presumptes coaccions el que acaba portant a la nota del Tresor nord-americà”.
Així mateix, Naudi va demanar-se per la possibilitat que si el cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera estava al cas de tot això el desembre del 2014 també ho pogués saber algú més. “¿Què fa pensar que si ho sabia el senyor Fiñana no ho sabessin els seus superiors polítics?”, va preguntar-se el parlamentari de Socialdemocràcia i Progrés, que davant d’això va incidir que ara més que mai “caldrà escoltar el cap de Govern” en la compareixença que pugui fer davant la comissió especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera.
Per la seva part, la parlamentària de Liberals d’Andorra Judith Pallarés, que va recordar que es tracta d’una qüestió judicialitzada, va destacar “els missatges contradictoris” que continuen sobre tot l’afer BPA i que “cal aclarir”. Sobre la petició d’una nova compareixença de Fiñana, Pallarés va destacar que el grup encara no ho ha valorat i va remarcar que en les dues compareixences anteriors “va explicar el que va considerar que havia d’explicar”.

El cap de la Uifand manté la data del 6 de març

El cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera, Carles Fiñana, va fer públic ahir un comunicat en què reitera que “vaig tenir coneixement de la nota del FinCEN referent a BPA el dia 6 de març del 2015 i que mai amb antelació a aquesta data vaig rebre cap informació ni vaig tenir cap indici que s’emetria aquesta nota”. Així mateix, en la nota Fiñana afirma que “mai no he mantingut cap contacte amb l’excap de la Unitat d’Assumptes Interns de la policia espanyola, Marcelino Martín Blas, per cap qüestió”. Finalment, el cap de la Uifand es posa a disposició de les autoritats judicials del país i d’“arreu” per “confirmar aquests fets i tots els que els que estimin pertinents”.

Uifand
Carles Fiñana
PS
Pere López
comissió especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte